Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Σε παραπλάνησε η ζυγαριά σου;

⚖️ Η ζυγαριά είναι ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εργαλείο για την παρακολούθηση των αλλαγών στο σώμα μας.
Εάν βασίζεσαι αποκλειστικά στο βάρος που δείχνει η ζυγαριά, είναι πολύ πιθανό λόγω των φυσιολογικών αυξομειώσεων που έχει το σώμα μας, να απογοητευτείς και να μπερδευτείς. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο περιορισμού της τροφής ή και σε υπερφαγία.
Καλό θα ήταν να ζυγιζόμαστε μια φορά την εβδομάδα, με τα ίδια ρούχα και περίπου την ίδια ώρα της ημέρας, αφού έχουμε πάει στην τουαλέτα.

 

 

Πως μπορεί να σε παραπλανήσει η ζυγαριά σου ;

1. Αυξημένη κατανάλωση νατρίου (αλατιού):. Το νάτριο- αλάτι είναι ένας ισχυρός ηλεκτρολύτης, ο οποίος συγκρατεί νερό στο σώμα μας. Όσο περισσότερο νάτριο καταναλώσουμε μέσα από την διατροφή μας, τόσο μεγαλύτερες κατακρατήσεις θα έχουμε. Η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως fast food και γλυκά, καλύπτει έως και το 85% της πρόσληψης νατρίου στην διατροφή. Εάν καταναλώσουμε αρκετά τέτοια τρόφιμα, μπορεί να δούμε μια αύξηση στο βάρος μας λόγω κατακράτησης του νερού στο σώμα, δηλαδή ο οργανισμός μας αποθηκεύσει περισσότερη ποσότητα νερού.

2. Μυϊκή ζημία: Όταν έχουμε κάνει προπόνηση με αντιστάσεις, την επόμενη ημέρα μπορεί να υπάρξει αύξηση του βάρος λόγω της μυϊκής φλεγμονής.

3. Ύπνος και ζυγαριά: Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει έμμεσα το βάρος μας αυξάνοντας το.

4. Είσαι σε έμμηνο ρύση: Μελέτες δείχνουν πως κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσης το βάρος μπορεί να έχει διακυμάνσεις από 0.5 – 4.5 kg ανάλογα με το ορμονικό περιβάλλον και τις απώλειες. Οι γυναίκες που έχουν μεγάλες διακυμάνσεις καλό είναι να συγκρίνουν τους μέσους όρους του βάρους τους ανά μήνα (1 τιμή ανά εβδομάδα vs 4 τιμές ανά εβδομάδα).

5. Έχεις πολύ άγχος: Το χρόνιο στρες μεταφράζεται σε αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης από το σώμα. Η κορτιζόλη με τη σειρά της μπορεί έμμεσα να προκαλέσει διακυμάνσεις στα υγρά του σώματος, άρα και του βάρους μας. Σε ακραίες περιπτώσεις παραγωγής κορτιζόλης, όπως το σύνδρομο Cushing υπάρχουν μεγάλες κατακρατήσεις υγρών.

6. Λήψη συμπληρώματος κρεατίνης: Το μοναδικό μειονέκτημα της κρεατίνης είναι η αύξηση του βάρους λόγω των κατακρατήσεων στα υγρά που δημιουργεί. Σε κάποια αθλήματα που έχουν κατηγορίες βάρους, η αύξηση του βάρους αυτή θεωρείται ως μειονέκτημα στην απόδοση. Η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι της τάξεως του 6% σε 4 εβδομάδες ή 1.1 kg σε 42 μέρες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.