Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Διατροφή στα στάδια της ζωής

Υγεία των οστών

Τα οστά είναι ένας εξαιρετικά ζωντανός ιστός, ο οποίος καθημερινά επαναδομείται και καταστρέφεται. Η διαδικασία της συνεχούς αναδόμησης προϋποθέτει τη διάθεση των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο.

< Άλλα στάδια της ζωής

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Τα οστά είναι ένας εξαιρετικά ζωντανός ιστός ο οποίος καθημερινά επαναδομείται και καταστρέφεται. Η οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή διαταραχή των οστών. Περίπου το 50% του πληθυσμού θα την εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και πορώδη καθώς η πυκνότητα τους μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία μας. Η οστεοπόρωση οδηγεί στα κατάγματα και τις πτώσεις, ειδικά στο ισχίο και την σπονδυλική στήλη.

Η διατροφή έχει σοβαρό ρόλο στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Μια ισορροπημένη διατροφή από την περίοδο της ανάπτυξης του ανθρώπου έως την τρίτη ηλικία και η άσκηση αποτελούν θεμελιώδεις παράγοντες για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της οστεοπόρωσης.

Ο ρόλος του διαιτολόγου:

  • Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, ασβεστίου, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, το μαγνήσιο, το κάλιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την ποιότητα της οστικής μας πυκνότητας.
  • Υπάρχουν τρόφιμα που προάγουν την υγεία των οστών, όπως τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, και άλλα που δρουν αρνητικά, όπως ο καφές και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά.
  • Μέσω της διατροφής και του ελέγχου του βάρους, της ρύθμισης και βελτίωσης της χρόνιας φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες και της υψηλής ομοκυστεΐνης μπορεί να υπάρξει προστασία για την υγεία των οστών.

Σχετικά άρθρα

No posts found

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.