Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Γαστρεντερικές διαταραχές

Γαστρεντερικές διαταραχές

Ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού της τάξεως του 60% αναφέρει πως έχει συμπτώματα χρόνιας γαστρεντερικής δυσφορίας. Το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εκεί γίνεται η επεξεργασία και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή μας. Η διατροφή που κάνουμε επηρεάζει σε μεγάλό βαθμό την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος στην πρόληψη ασθενειών καθώς και στην θεραπεία τους.

Η διατροφή που κάνουμε επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορεί να έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην θεραπεία πολλών γαστρεντερικών διαταραχών τους.

«Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο»

Εντερική μικροχλωρίδα

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και τον κίνδυνο για την εμφάνιση γαστρεντερικών νοσημάτων, όπως η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, το ευερέθιστο έντερο, η δυσκοιλιότητα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση κατά την όποια η γαστρεντερική κινητικότητα έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που το άτομο δεν μπορεί εύκολα να αφοδεύσει. Στη δυσκοιλιότητα η συχνότητα αφόδευσης είναι λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα με συχνή παρουσία σκληρών κοπράνων. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην συχνότητα που πάμε τουαλέτα, στην σύσταση των κοπράνων και στον πόνο που αισθανόμαστε στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

Σύνδρομο ευερέθιστού εντέρου (IBS)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποια γαστρεντερικά συμπτώματα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια λειτουργική διαταραχή δηλαδή το γαστρεντερικό μας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συμπτώματα όπως η διάρροια η δυσκοιλιότητα. Είναι ένα ιδιαίτερα κοινό γαστρεντερικό σύνδρομο που απασχολεί περίπου το 1/5 του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο.

Η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του ευερέθιστού εντέρου σε ποσοστό 80-85%. Είναι μια ειδική διατροφή για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια από τις πιο συχνές γαστρεντερικές διαταραχές στον πληθυσμό και μια από τις πιο ταχέως αυξανόμενες.

Είναι μια πάθηση στην οποία υπάρχει συχνή παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου με αποτέλεσμα την δημιουργία διαταραχών και συμπτωμάτων, όπως οι καούρες και η παλινδρόμηση του οξέος στον λαιμό και το στόμα.

ΙΦΝΕ (Nόσος του Crohn, Ελκώδη κολίτιδα)

Τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου ή αλλιώς ΙΦΝΕ (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn) είναι δυνατόν να προκαλέσουν διάρροια, πόνο στην κοιλιά και άλλα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια στην όποια παρατηρείται παθολογικός βλεννογόνος στα εντερικά τοιχώματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του γαστρεντερικού όταν έρχεται σε επαφή με την γλουτένη, μια πρωτεΐνη των δημητριακών, παθαίνει μια φλεγμονώδη αυτοάνοση αντίδραση, η οποία καταστρέφει τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου μας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές επιπλοκές, διατροφικές και μη. Η μοναδική θεραπεία είναι η εφαρμογή δίαιτας χωρίς γλουτένη δια βίου.  

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.