Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν σε παίρνει ο ύπνος νωρίς τελευταία, ενώ ήπιες τον τελευταίο σου καφέ στις 16:00;

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά το βράδυ, το μεσημέρι νιώθουμε μια κούραση ή μείωση της παραγωγικότητας, πράγμα που μας δυσκολεύει στο να τελειώσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε.

Τι κάνουμε για αυτό ;

Η καφεΐνη στους περισσότερούς ανθρώπους χρειάζεται 4-6 ώρες για να μειωθεί στο αίμα μας κατά το μισό. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι, αν έχετε  πιει ένα διπλό καφεδάκι με 150 mg καφεΐνης στις 16:00, κατά τις 00:00 το βράδυ δεν σας παίρνει ο ύπνος ούτε θα κάνετε καλή ποιότητα ύπνου γιατί ο οργανισμός σας έχει ακόμα 75 mg στην κυκλοφορία του αίματος.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν πως «εγώ πίνω καφέ αργά το βράδυ και κοιμάμαι μια χαρά». Πράγματι μπορεί να έχουν πολύ πιο αποτελεσματικό μεταβολισμό της καφεΐνης, αλλά και πάλι η ποιότητα του ύπνου τους ή αλλιώς η αρχιτεκτονική του ύπνου τους επηρεάζεται από την καφεΐνη, με αποτέλεσμα να μην κάνουν βαθύ ύπνο και να μην ξεκουράζονται όσο πρέπει.

Αν θέλουμε καφεδάκι μετά τις 14:00, καλό είναι να είναι Decaffeine ή μονός ειδικά αν κοιμόμαστε νωρίς πριν τις 00:00.

Δείτε αναλυτικά το πόστ της ομάδας μας για την περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανά καφέ -> https://www.instagram.com/p/CtdtNK0ol98/?img_index=1

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.