Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου(IBS) και δίαιτα Low FODMAPs

Το IBS είναι από τις πιο κοινές λειτουργικές διαταραχές στον πληθυσμό με συχνότερα  συμπτώματα τα αυξημένα αέρια, τα φουσκώματα, το μετεωρισμό και την ύπαρξη κοιλιακού πόνου.  Η δίαιτα Low FODMAPs περιορίζει την συσσώρευση των FODMAPs στο παχύ έντερο δηλαδή της τροφής των βακτηρίων που παράγουν τα αέρια στο γαστρεντερικό μας με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση βελτίωση στα φουσκώματα και τον μετεωρισμό σε έως και στο 75% των περιπτώσεων. Η δίαιτα αυτή πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο σε τρείς φάσεις διότι στοχεύουμε  στο να ανακαλύψουμε ποια τρόφιμα προκαλούν τα περισσότερα συμπτώματα και μέχρι ποια ποσότητα της κάθε κατηγορίας FODMAPs μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να υπάρξουν συμπτώματα.

 

Παράδειγμα -> Τα όσπρια είναι πλούσια σε FODMAPs και θεωρείται ως ένα από τα τρόφιμα τα οποία προκαλούν φουσκώματα και μετεωρισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν φτιάχνουν όσπρια θα φάνε μεσημέρι και βράδυ 2 μεγάλες μερίδες.  Αυτό μπορεί να σημαίνει πως θα καταναλώσουν μαζεμένα τεράστια ποσότητα FODMAPs μέσα σε μια μέρα. Η απλή εναλλαγή των οσπρίων σε διαφορετική μορφή όπως το φακόρυζο το οποίο έχει λιγότερη ποσότητα FODMAP και ο περιορισμός  της ποσότητας του οσπρίου, μόνο στο μεσημεριανό μπορεί να μηδενίσει τα φουσκώματα και τα αέρια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.