Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Διατροφή στα στάδια της ζωής

Διατροφή στην τρίτη ηλικία και σαρκοπενία

Η σαρκοπενία είναι ένα πολύ συχνό σύνδρομο που εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και χαρακτηρίζεται από τη μείωση της μυϊκής μάζας, της ποιότητάς της και της δύναμής της. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, την ανεξαρτησία και την αύξηση του κινδύνου για τα περισσότερα νοσήματα. Η διατροφή και η άσκηση είναι βασικοί πυλώνες πρόληψης και υποστροφής της σαρκοπενίας.

< Άλλα στάδια της ζωής

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Η γήρανση επηρεάζει την διατροφική κατάσταση με πολλούς τρόπους.

Οι ιατρικοί – φυσιολογικοί παράγοντες: μείωση μυϊκής μάζας – μυϊκής δύναμης, χαμηλή κινητικότητα, συχνή εμφάνιση χρόνιων νόσων, φαρμακευτικές αγωγές και αλλαγές στην όρεξη, τη μυρωδιά και την κατάποση και μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Οι κοινωνικό-ψυχολογικοί παράγοντες : Μοναξιά, πένθος, κατάθλιψη, μείωση μνήμης, μείωση ενδιαφέροντος για το φαΐ.

Οι κοινωνικό-οικονομικοί: Εισόδημα, δυσκολία στα ψώνια, στην μεταφορά και στο μαγείρεμα.

Η επιδείνωση της διατροφικής κατάστασης οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας (σαρκοπενία) και της οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση) και με την σειρά τους αυτά επηρεάζουν την ανεξαρτησία του υπερήλικα και αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση νόσων.

Η καλή διατροφική κατάσταση είναι πολύ σημαντική για την αύξηση της ποιότητας ζωής, της ανεξαρτησίας, αλλά και των χρόνων χωρίς την ύπαρξη ασθένειας. Η αποφυγή και η θεραπεία του υποσιτισμού και της σαρκοπενίας είναι βασικοί στόχοι για την επίτευξη των παραπάνω.

Διατροφικά οι ανάγκες σε πρωτεΐνες στην τρίτη ηλικία αυξάνονται λόγω τις δυσκολίας που υπάρχει στην δημιουργία μυών.

Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά στους υπερήλικες, όπως η Β12, αυξάνεται καθώς υπάρχει δυσκολία στην απορρόφηση λόγω αλλαγών που γίνονται στο πεπτικό σύστημα. Ο διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό των βέλτιστων επιπέδων πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών.

Η αξιολόγηση για την ύπαρξη σαρκοπενίας και υποσιτισμού είναι απαραίτητη για κάθε υπερήλικα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι υπερήλικες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη κατανάλωση φαγητού, όπως  δυσκολία στην κατάποση ή δυσκολία στην μάσηση με αποτέλεσμα να μην καταναλώνεται επαρκής τροφή. Ο διαιτολόγος προτείνει λύσεις στα παραπάνω προβλήματα για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών με τρόφιμα αλλά και με συμπληρώματα, όπου χρειαστεί.

Σχετικά άρθρα

No posts found

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.