Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Διατροφή στα στάδια της ζωής

Διατροφή πριν την σύλληψη και γονιμότητα

Η ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι το αποτέλεσμα της άψογα συντονισμένης λειτουργίας σύνθετων γενετικών, βιολογικών, περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών διεργασιών. Είναι μια απαιτητική διαδικασία που χρειάζεται σωστή θρέψη.

< Άλλα στάδια της ζωής

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά υπογονιμότητας (αδυναμία σύλληψης έπειτα από 1 χρόνο απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής) έχουν αυξηθεί για διάφορους λόγους, όπως τα αυξημένα ποσοστά λίπους στον πληθυσμό και η αύξηση της ηλικίας που τα ζευγάρια προσπαθούν να κάνουν παιδιά. Υπολογίζεται πως ένα 25-30% των σημερινών ζευγαριών παρουσιάζουν υπογονιμότητα.

Η διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θεωρούνται ως πρωταρχικής σημασίας για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών περιστατικών υπογονιμότητας.

Τι παίζει ρόλο:

  • Τα υπερβολικά μεγάλα και μικρά ποσοστά σωματικού λίπους. Η παχυσαρκία οδηγεί σε διαταραχές των ορμονών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή.
  • Η ποιότητα του διατροφικού λίπους είναι πιθανόν να επηρεάζει ποσοτικά και ποιοτικά το σπέρμα και τη διαδικασία της σύλληψης.
  • Η πρόσληψη και οι συγκεντρώσεις των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων, ειδικά στις γυναίκες επηρεάζουν την έκβαση της εγκυμοσύνης και τη μακροχρόνια υγεία του απογόνου.
  • Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και άλλων τροφίμων, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Ο περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης κατά την περίοδο της σύλληψης μπορεί να βοηθήσει.
  • Η αποφυγή της έκθεσης σε βλαπτικούς παράγοντες, όπως τα βαρέα μέταλλα, ρυπαντές, πλαστικά και φυτοφάρμακα.

Τα παραπάνω επηρεάζουν το περιβάλλον που αναπτύσσονται τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια, καθώς και το ορμονικό σύστημα που συμμετέχει στις αναπαραγωγικές λειτουργίες.

Σχετικά άρθρα

No posts found

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.