Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Γαστρεντερικές διαταραχές

ΙΦΝΕ

Τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου ή αλλιώς ΙΦΝΕ (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn) είναι δυνατόν να προκαλέσουν διάρροια, πόνο στην κοιλιά και άλλα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος.

<Άλλες περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Η ακριβής αιτία των ΙΦΝΕ παραμένει άγνωστη, παρόλα αυτά είναι αποδεκτό πως οι παρακάτω παράγοντες έχουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας:

  • Το ανοσοποιητικό σύστημα του γαστρεντερικού συστήματος
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Τα ΙΦΝΕ είναι χρόνιες ασθένειες που ξεκινούν συνήθως γύρω στα 15-30 έτη. Δυστυχώς δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τα ΙΦΝΕ.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά ανά ασθενή. Κάποιοι ασθενείς είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν συχνές εξάψεις στα συμπτώματα τους με αποτέλεσμα να χρειάζονται συχνή νοσηλεία.

  • Η νούμερο ένα προτεραιότητα από διατροφικής απόψεως είναι η αποφυγή του υποσιτισμού και η πρόληψη στην εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων ή ανεπαρκειών σε θρεπτικά συστατικά.
  • Όσο σοβαρότερη η νόσος τόσο αυξημένος ο κίνδυνος υποσιτισμού και διατροφικών ελλείψεων.

Ένα κύριο σύμπτωμα που υπάρχει στους ασθενείς είναι η ύπαρξη ανορεξίας, δηλαδή δεν νιώθουν το αίσθημα της πείνας ή δεν έχουν διάθεση να φάνε. Αυτό κυρίως οφείλεται στα συμπτώματα, όπως ο πόνος στο γαστρεντερικό όταν καταναλώνουν τροφή αλλά και στην ίδια την φύση της ασθένειας, αφού η  ύπαρξη φλεγμονής μειώνει την πείνα και έχει ανορεξιογόνο δράση.

Στα ΙΦΝΕ λόγω της αυξημένης φλεγμονής τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται καταλλήλως, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες απώλειες και δυσαπορροφήσεις. Τα ποσοστά ανεπαρκειών είναι μεγαλύτερα στην Crohn σε σχέση με την Ελκώδη Κολίτιδα, αλλά παραμένουν πολύ υψηλά και στις δύο.

Ο διαιτολόγος είναι υπεύθυνος:

Να φροντίσει όσο το δυνατόν για την αποφυγή της μείωσης βάρους, της μυϊκής μάζας, αλλά και για την κάλυψη των θρεπτικών συστατικών.

Αξιολόγηση της εμφάνισης υποσιτισμού και δυσθρεψίας σε αυτούς τους ασθενείς πρέπει να γίνεται συχνά, ειδικά αν υπάρχουν εξάψεις και μείωση βάρους.

  • Η κατανάλωση επαρκών θερμίδων αλλά και πρωτεΐνης είναι υψίστης σημασίας, ειδικά σε ασθενείς που βρίσκονται σε περίοδο εξάψεων
  • Η κατανάλωση υψηλών σε ενέργεια και πρωτεΐνη τρόφιμων και συμπληρωμάτων βοηθάει στην πρόληψη και θεραπεία του υποσιτισμού
  • Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής για αποφυγή συχνών ανεπαρκειών, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη B12 και η βιταμίνη D.
  • Η αποφυγή τροφίμων που μπορεί να χειροτερέψουν τα συμπτώματα ειδικά σε ασταθείς φάσεις.

Η βελτίωση της διατροφικής κατάστασης των ασθενών με ΙΦΝΕ βοηθάει στην μείωση της ενεργότητας της ασθένειας.

Σχετικά άρθρα

3 (1)
Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου(IBS) και δίαιτα Low FODMAPs
Το IBS είναι από τις πιο κοινές λειτουργικές διαταραχές στον πληθυσμό με συχνότερα  συμπτώματα τα αυξημένα...
Περισσότερα
JULY23-7
Πρηξίματα – αέρια – φούσκωμα και ο ρόλος του διαιτολόγου - διατροφολόγου
Τα αέρια είτε παράγονται στο γαστρεντερικό μας ή εισάγονται όταν τρώμε ή μασάμε. Στο ανθρώπινο σώμα παρατηρούνται...
Περισσότερα
6 (2)
Διατροφή και δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.  Υπάρχει η γενικευμένη αντίληψη...
Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.