Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Διαχείριση βάρους

Αύξηση σωματικού βάρους

Οι αρνητικές συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας στον οργανισμό μας είναι ευρέως γνωστές και αναγνωρισμένες. Αντιθέτως, για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλό βάρος και ΒΜΙ, εκτός από τις ακραίες περιπτώσεις (πχ. νευρική ανορεξία, σαρκοπενία), σπάνια αναγνωρίζεται ότι το χαμηλό βάρος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία λόγω της ελλιπούς διατροφικής τους πρόσληψης.

<Άλλες περιπτώσεις Διαχείρισης βάρους

Μαζί θα πετύχουμε:

woman wearing black sports bra facing front selective focus photography

Η συμβολή της διατροφής

Οι επιπτώσεις του πολύ χαμηλού βάρους και ΒΜΙ κυρίως έχουν να κάνουν με την ελλιπή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας των συστημάτων του οργανισμού.

Με απλά λόγια οι άνθρωποι που έχουν χαμηλό βάρος και χρόνια ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών έχουν διαφορετικά προβλήματα υγείας από τους υπέρβαρους και παχύσαρκούς αλλά εξίσου σημαντικά.

Συχνές επιπτώσεις που παρατηρούνται λόγω του χαμηλού σωματικού βάρους είναι:

  • Κίνδυνος εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων
  • Αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης
  • Χαμηλή μυϊκή μάζα και διαταραγμένη εικόνα σώματος
  • Ορμονικές διαταραχές και προβλήματα γονιμότητας
  • Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα παραπάνω προβλήματα έχουν σαν κύριο άξονα τη μειωμένη πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Οι λόγοι που η μειωμένη όρεξη και κατανάλωση είναι μειωμένη από αυτήν που θα έπρεπε είναι πολυπαραγοντικοί, εμπλέκοντας ψυχολογικούς (στρες, διαταραγμένη εικόνα σώματος), βιολογικούς (έλλειψη όρεξης, προβλήματα στο γαστρεντερικό) και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες (φτώχεια).

Μια εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση, η οποία θα συνδυαστεί με άσκηση, μπορεί να αυξήσει σταδιακά το βάρος και τη μυϊκή μάζα υποστηρίζοντας την σωματική και ψυχική υγεία και  βελτιώνοντας την εικόνα που έχουμε για το σώμα σας.

Ένα εξατομικευμένο πλάνο που θα βασίζεται πάνω σε μια θρεπτική και νόστιμη διατροφή με ισορροπημένα και συχνά γεύματα μπορεί αρκετά εύκολα και γρήγορα να βοηθήσει στην αύξηση βάρους και της μυϊκής μάζας.

Η ορθή πρόσληψη βάρους δεν είναι συνώνυμη της αλόγιστης κατανάλωσης junk food και υπερπεξεργασμένων τροφίμων.

Ο στόχος της ορθής πρόσληψης βάρους είναι να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής του ατόμου.

Η επιτυχημένη πρόσληψη βάρους ιδανικά πρέπει να συνδυάζεται με ασκήσεις αντιστάσεων ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της μυϊκής μάζας

Άλλες περιπτώσεις διαχείρισης βάρους

Σχετικά άρθρα

5
Σε παραπλάνησε η ζυγαριά σου;
⚖️ Η ζυγαριά είναι ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εργαλείο για την παρακολούθηση των αλλαγών στο σώμα...
Περισσότερα
binge-eating
Αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε διατροφή
Πόσες φορές έχετε ξεκινήσει μια διατροφή με θέληση και ενθουσιασμό μόνο και μόνο για να εγκαταλείψετε...
Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.