Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Διατροφική Υποστήριξη Η πρώτη φορά στον Διαιτολόγο

Η πρώτη επίσκεψη στο Γραφείο μας είναι πάντα η μεγαλύτερη σε διάρκεια, καθώς πρέπει να γίνει αναλυτική συλλογή και αξιολόγηση των βασικών δεδομένων της υγείας σας σύμφωνα με το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, τις εξετάσεις αίματος που θα μας προσκομίσετε αλλά  και  τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις (βάρος, ΒΜΙ, ποσοστό λίπους) που θα σας κάνουμε στο Γραφείο μας. Αφού αυτά μελετηθούν θα συζητήσουμε τυχόν δυσκολίες ή προβληματισμούς ή και ανησυχίες που έχετε  σχετικά με τη  διατροφή σας και πάντα σε συνεργασία μαζί σας θα θέσουμε  κάποιους βασικούς στόχους ρεαλιστικούς για εσάς. Η πρώτη συνεδρία έχει διάρκεια περίπου μια ώρα.

1. Ιατρικό ιστορικό

2. Βιοχημικές εξετάσεις και μετρήσεις

3. Διατροφική αξιολόγηση

4. Μετρήσεις

5. Διατροφική παρέμβαση

Η πρώτη ενέργεια είναι η συμπλήρωση του ιατρικού ιστορικού, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες για τα  προβλήματα υγείας, την λήψη φαρμάκων και το ιστορικό υγείας της οικογένειας. Η συμπλήρωση ενός πλήρους ιστορικού είναι βασικό μέρος της αξιόλογης για την επιτυχή διατροφική παρέμβαση.

Γίνεται αξιολόγηση των πιο πρόσφατων βιοχημικών εξετάσεων. Ελέγχονται ενδεχόμενες ανεπάρκειες ή ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και υψηλές τιμές στα λιπίδια του αίματος και στη γλυκόζη νηστείας.

Στη διατροφική αξιολόγηση γίνεται συζήτηση για τις διατροφικές συνήθειες, τα φαγητά που σας αρέσουν, τις διατροφικές ελλείψεις που ενδεχομένως υπάρχουν σε θρεπτικά συστατικά και τις γνώσεις σας σχετικά με τη διατροφή. Τα παραπάνω αξιολογούνται με ειδικό λογισμικό και άλλα διαιτολογικά εργαλεία, τα οποία αξιολογούν με ακρίβεια την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μέσα από την καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνετε  και ιδιαίτερα των βιταμινών και των μετάλλων . Αυτό θα βοηθήσει στην κατάρτιση της κατάλληλης διατροφικής παρέμβασης.

Στην συνέχεια είναι αναγκαία η συλλογή δεδομένων των χαρακτηριστικών του σώματος. Τα δεδομένα αξιολογούν πολλούς δείκτες  υγείας και βοηθούν στον καθορισμό των στόχων που θα συμφωνηθούν. Οι μετρήσεις που γίνονται είναι:

  • Μέτρηση ύψους
  • Μέτρηση περιφέρειας μέσης, ισχύων
  • Μέτρηση δερματοπτυχών σώματος
  • Λιπομέτρηση ή ανάλυση σύστασης σώματος
  • Μέτρηση βασικού μεταβολισμού ηρεμίας

Αφού έχουμε συλλέξει τα παραπάνω δεδομένα και τα έχουμε συζητήσει μαζί σας, συμφωνούμε σε κάποιους μικρούς και εφικτούς στόχους για συμπεριφορές σχετικές με τη διατροφή και την υγεία. Αφού συμφωνήσουμε στους στόχους, σχεδιάζουμε μια εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση, σύμφωνη με τις ανάγκες και τους στόχους σας.

< Όλες οι υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.