Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Διαταραχές ύπνου και διατροφή

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον για τον ρόλο του ύπνου στην αύξηση του βάρους. Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στον ύπνο και στο υπερβάλλον σωματικό λίπος. Από την μια οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγες ώρες (κάτω από 7) ή έχουν κακή ποιότητα ύπνου ή και τα δύο ταυτόχρονα τείνουν να αυξάνουν τα ποσοστά λίπους τους. Οι άνθρωποι που δεν κάνουν επαρκή ύπνο έχουν την τάση να παχαίνουν. Από την άλλη οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερα σώματα και μεγαλύτερα ποσοστά λίπους παρουσιάζουν δυσκολίες στον ύπνο τους. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερα σώματα έχουν την τάση να κοιμούνται λιγότερο και να έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου. Επίσης πολλές νέες μελέτες μας δείχνουν πως η αύξηση της διάρκειας του ύπνου σε 8 ώρες, στους ανθρώπους που κοιμούνται λίγο 4-6 ώρες έχει θετική επίδραση στο σωματικό βάρος.

H ώρες που κοιμόμαστε αλλά και η ποιότητα του  ύπνου μας επηρεάζει το τι τρώμε και το πόσο. Το τι τρώμε επηρεάζει και το πόσο κοιμόμαστε. Είναι σαν το ρητό η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα.

Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο (ΣΑΑΥ)

Είναι ένα από τα πιο συχνά νοσήματα ειδικά στους ανθρώπους με παραπάνω σωματικό λίπος. Οι περισσότεροι που το έχουν δεν το γνωρίζουν. Το έντονο ροχαλητό και αμέσως μετά η διακοπή της αναπνοής είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα που πρέπει να μας ενεργοποιούν. Το σταμάτημα της αναπνοής δηλαδή η άπνοια ξυπνάει τον ασθενή και διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου του χωρίς να το καταλαβαίνει εκείνη τι στιγμή.

Μαζί θα πέτυχουμε :

Η συμβολή της διατροφής

Το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας σχετίζεται με την εμφάνιση σοβαρών καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.

Η διατροφή επηρεάζει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα τον ύπνο μας.

Παράδειγμα: Ένα καταναλώσουμε ένα βαρύ λιπαρό γεύμα 2 ώρες πριν την συνηθισμένη ώρα που πέφτουμε για ύπνο είναι λογικό να κάνουμε κακής ποιότητας και ποσότητας ύπνου.

Μακροχρόνια η διατροφή επηρεάζει με την ποιότητα του ύπνου μας και την εξασφάλιση των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός όπως το μαγνήσιο, τα αντιοξειδωτικά και με το συνολικό βάρος που έχει διαμορφωθεί μέσα στην διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

Ο ρόλος του διαιτολόγου:

  • Έστω και η μικρή μείωση του βάρους σε ποσοστά τουλάχιστον 5% έχει θετικές επιδράσεις στην ΣΑΑΥ
  • Η αυξημένη υιοθέτηση της μεσογειακή διατροφή σε ελληνικό πληθυσμό δημιουργεί θετικές επιδράσεις στην ΣΑΑΥ ανεξάρτητα από την μείωση βάρους.
  • η αύξηση της σωματική άσκηση
  • Η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου π.χ. βραδινή έκθεση στο μπλε φως, σταθερό πρόγραμμα ύπνου  

Άρθρα σχετικά με Διαταραχές ύπνου

No posts found

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.