Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Γαστρεντερικές διαταραχές

Εντερική μικροχλωρίδα

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να κατανοούν πως στο γαστρεντερικό μας σύστημα δεν είμαστε μόνοι μας. Κυρίως στο παχύ έντερο συμβιώνουμε μαζί με τρισεκατομμύρια μικρόβια τα όποια ονομάζονται μικροβίωμα του εντέρου (gut microbiome).

Η αναλογία και η ποσότητα των παραπάνω μικροβίων εξαρτάται από την διατροφή μας. Μια μικρή ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε φτάνουν στο παχύ έντερο. Αυτή την τροφή την λαμβάνουν τα μικρόβια του εντέρου. Η βασική πηγή του εντερικού μικροβιώματος είναι οι ζυμώσιμες φυτικές ίνες.

<Άλλες περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Το μικροβίωμα όταν βρίσκεται σε ισορροπία έχει διάφορες λειτουργίες, όπως η εκπαίδευση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η απορρόφηση ενέργειας και άλλων θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες), ο περιορισμός των παθογόνων μικροβίων και πολλά άλλα. Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και τον κίνδυνο για την εμφάνιση γαστρεντερικών νοσημάτων, όπως η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, το ευερέθιστο έντερο, η δυσκοιλιότητα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Το μικροβίωμα του εντέρου σχετίζεται και με άλλες ασθένειες, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης τύπου 2, αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα, και εγκεφαλικές διαταραχές, όπως το αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη και η άνοια. Η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την διατήρηση ενός υγιούς μιρκοβίωματος του εντέρου, καθώς η διατροφή μας καθορίζει τα θρεπτικά συστατικά που θα φτάσουν στο παχύ έντερο και θα ταΐσουν τα μικρόβια μας.

  • Γνωρίζουμε πως υπάρχουν τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά, όπως κάποια είδη φυτικών ινών, οι οποίες ταΐζουν τα μικρόβια που έχουν αποδεδειγμένα θετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας και δημιουργούν στο έντερο ένα περιβάλλον που προάγει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, του εντερικού φραγμού και των εντεροκυττάρων.
  • Μαζί μπορούμε να βρούμε τις κατάλληλες τροφές και την κατάλληλη διατροφή, η οποία μπορεί να βελτιώσει το μικροβιωμά σου
  • Συμπληρώματα διατροφής μπορούν να φανούν ιδιαίτερα σημαντικά στην αποκατάσταση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Σχετικά άρθρα

3 (1)
Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου(IBS) και δίαιτα Low FODMAPs
Το IBS είναι από τις πιο κοινές λειτουργικές διαταραχές στον πληθυσμό με συχνότερα  συμπτώματα τα αυξημένα...
Περισσότερα
JULY23-7
Πρηξίματα – αέρια – φούσκωμα και ο ρόλος του διαιτολόγου - διατροφολόγου
Τα αέρια είτε παράγονται στο γαστρεντερικό μας ή εισάγονται όταν τρώμε ή μασάμε. Στο ανθρώπινο σώμα παρατηρούνται...
Περισσότερα
6 (2)
Διατροφή και δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.  Υπάρχει η γενικευμένη αντίληψη...
Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.