Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Αθλητική διατροφή

Οι αθλητές και οι ασκούμενοι που κάνουν συστηματικά πολλές ώρες άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και στόχους από τους ανθρώπους που δεν γυμνάζονται συστηματικά. Η αθλητική διατροφή έχει σαν στόχο την υποστήριξη του οργανισμού του αθλητή, έτσι ώστε να μπορεί και να έχει τη μέγιστη αθλητική απόδοση στο  άθλημά του.

Μαζί θα πάμε την αθλητική σας απόδοση σε άλλο επίπεδο

Μαζί θα πετύχουμε:

Tη βέλτιστη διατροφική απόδοση στους αγώνες και τις προπονήσεις μέσα από ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο

Tην ιδανική σύσταση σώματος (σωματικό λίπος, μέγιστη μυϊκή μάζα)

Διατροφική εκπαίδευση για τη διατροφή του αθλητή στις εξόδους, στα ταξίδια και στις ειδικές περιστάσεις

Την πρόληψη, την αναγνώριση και τη θεραπεία του συνδρόμου της αθλητικής τριάδας ή REDs

Την πρόληψη, την αναγνώριση και την αντικατάσταση διαφόρων συμπεριφορών που ανήκουν στο φάσμα των διατροφικών διαταραχών.

Η αθλητική διατροφή είναι ευρέως γνωστό πως έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μέγιστη απόδοση του αθλητή. Το μυστικό για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απόδοση είναι η εξατομίκευση του διατροφικού πλάνου, αναλόγως:

 • Το άθλημα που κάνει ένας αθλητής
 • Τη θέση
 • Το είδος, τον όγκο και την ένταση της προπόνησης
 • Τη σύσταση σώματος και το σωματότυπο
 • Τους στόχους που έχει ο κάθε αθλητής

Οι προπονήσεις και οι αγώνες αλλάζουν σε όγκο και ποιότητα κατά τη διάρκεια της χρονιάς  για τους περισσότερους αθλητές, αφού υπάρχει η φάση της προετοιμασίας, η αγωνιστική περίοδος και η φάση των διακοπών. Είναι λογικό πως ανά προπονητική φάση η διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως με την άσκηση και τους στόχους της.

Στο εξατομικευμένο πλάνο διατροφής σημαντικές παράμετροι που αξιολογούνται είναι το καθημερινό πρόγραμμα, οι υποχρεώσεις του αθλητή, η κοινωνική ζωή, οι προτιμήσεις σε τρόφιμα, οι απαρέσκειες και η ευελιξία στην εφαρμογή του διατροφικού προγράμματος. Γίνεται αναλυτική διατροφική εκπαίδευση για την διαχείριση της διατροφής πριν, κατά και μετά την διάρκεια του αγώνα και των προπονήσεων σε υγρά, τρόφιμα και εργογόνα συμπληρώματα. Επίσης υπάρχει εκπαίδευση για την σωστή διατροφή του αθλητή ή του ασκούμενου στην κοινωνική του ζωή (φαγητό έξω)  και την περίοδο που ταξιδεύει συχνά.

Η πυραμίδα της αθλητικής διατροφής:

 1. Η επαρκής κατανάλωση ενέργειας
 2. Η ισορροπία των μακροθρεπτικών (πρωτεϊνών και υδατανθράκων) και των μικροθρεπτικών συστατικών
 3. Ο κατάλληλος χρονισμός των γευμάτων και των θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνη)
 4. Τα κατάλληλα εργογόνα συμπληρώματα διατροφής

Ένα καλά σχεδιασμένο εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο για έναν αθλητή έχει στόχο:

 1. τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης,
 2. τη βέλτιστη αποκατάσταση,
 3. την ιδανική σύσταση σώματος.

Η κατάλληλη διατροφική υποστήριξη αποτρέπει και προλαμβάνει αρνητικές  επιπτώσεις στην υγεία των αθλητών που σχετίζονται με την διατροφή. Τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις είναι το σύνδρομο της αθλητικής τριάδας ή το σύνδρομο RED-S (δες άρθρο) το σύνδρομο της υπερπροπόνησης, και η πρόληψη, η αναγνώριση και η βελτίωση  διατροφικών συμπεριφορών που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές, όπως η εμμονή με το ποιοτικό φαγητό (ορθορεξία) και τα υπερφαγικά επεισόδια.

Ο/Η αθλητής/-τρια μπορεί να έχει μια ευέλικτη, ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία, χρώμα, τρόφιμα- φαγητά που του/της αρέσουν χωρίς απόλυτες απαγορεύσεις, εμμόνες και υπερβολές, η οποία θα τον/την βοηθάει να υποστηρίζει την αθλητική απόδοση, τη σωματική και ψυχική υγεία.

Σχετικά άρθρα

No posts found

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.