Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Μεταβολικές διαταραχές

Διαβήτης τύπου 1&2

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Η διαφορά του τύπου Ι και ΙΙ είναι η αιτία εμφάνισης. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι είναι αυτοάνοσος δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται κυρίως λόγω των αλλαγών του τρόπου ζωής, όπως τα αυξημένα ποσοστά λίπους, η κακής ποιότητας διατροφή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και κάποιοι γενετικοί παράγοντες.

Ο ρόλος της υγιεινής διατροφής στην ρύθμιση του ΣΔ είναι απαραίτητος και καθοριστικός για την εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών του.

<Άλλες περιπτώσεις μεταβολικών διαταραχών

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται και οι δύο μορφές όλο και πιο συχνά.

Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι και οι δύο μορφές μπορεί να εμφανιστούν σε όλη την διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Παλιά ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ θεωρούταν ασθένεια των μεσηλίκων. Δυστυχώς στις μέρες μας μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά λόγω κακών συνηθειών.

Οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να τρώνε όπως θα έπρεπε να τρώνε όλοι οι άνθρωποι! Απλά σε αυτούς οι επιπτώσεις τις ανθυγιεινής διατροφής είναι άμεσες και πιο ισχυρές μακροχρόνια.

Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι:

  • Η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ασθενούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαχείρισης των επιπέδων γλυκόζης. Οι σωστοί συνδυασμοί των τροφίμων, οι κατάλληλες ποσότητες και ο σωστός χρονισμός των γευμάτων δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Η διατροφική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η γνώση των ισοδύναμων υδατάνθρακα για την σωστή λήψη των κατάλληλων μονάδων ινσουλίνης ανά γεύμα και ανά ημέρα είναι απαραίτητη για την βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
  • Η μείωση του λίπους και ιδιαίτερα του λίπους γύρω από την κοιλιά μπορεί να επιφέρει και υποστροφή του Σακχαρώδους διαβήτη 2.
  • Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών σε σταθερή και μακροχρόνια βάση είναι το κλειδί για τον έλεγχο και την πρόληψη των επιπλοκών του Σακχαρώδους διαβήτη 2 (μικροαγγειακών και μακροαγγειακών επιπλοκών).
  • Η σημαντική μείωση λίπους, η υιοθέτηση μιας υψηλής σε ποιότητα διατροφής και η εντατική άσκηση μπορούν ακόμα να καταφέρουν την υποστροφή του διαβήτη τύπου 2, δηλαδή ο ασθενής να καταφέρει να έχει τις τιμές γλυκόζης στο αίμα του σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Σχετικά άρθρα

Ozempic-nutrition
Σχολιασμός από έναν διαιτολόγο για το "μαγικό ενέσιμο φάρμακο" Ozempic
ΕΚΤΩΡ ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc , MSc   Η πλειοψηφία των επιστημόνων υγείας...
Περισσότερα
ektoras1
slpress.gr - Δήλωση του Έκτορα Καππάτου Κουτρούμπα στην δημοσιογράφο Όλγα Μαύρου για το φάρμακο Ozempic
Μήνες τώρα λείπει από τα ράφια των φαρμακείων ένα σκεύασμα πολύ σημαντικό, το Ozempic, με μια δραστική...
Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.