Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Σιδηροπενική αναιμία

Σιδηροπενική αναιμία

Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή αναιμία που υπάρχει παγκοσμίως. Πιθανότατα υπάρχουν δισεκατομμύρια περιπτώσεις στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Η σιδηροπενική αναιμία προκαλείται από τα μειωμένα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό.

Μαζί θα πέτυχουμε :

Η συμβολή της διατροφής

Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως η μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα μας, η σύνθεση του DNA και η σύνθεση των νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνη, σεροτονίνη). Όταν ο σίδηρος δεν υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες, τότε το οξυγόνο δεν φτάνει στους ιστούς επαρκώς και αρκετές βιοχημικές λειτουργίες, όπως οι παραπάνω, δεν γίνονται σωστά.

Η επαρκής διατροφική πρόσληψη σιδήρου αλλά και η μέγιστη απορρόφηση του βάσει των σωστών συνδυασμών τροφίμων είναι ένα από τα σημεία κλειδιά για την πρόληψη και την θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας.

Για την υποστροφή της σιδηροπενικής αναιμίας είναι απαραίτητος ο συνδυασμός της διατροφικής εκπαίδευσης για την  επαρκή διατροφική κατανάλωση σιδήρου αλλά και η χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου ταυτόχρονα. Η χορήγηση συμπληρωμάτων γίνεται μόνο αν γνωρίζουμε με σιγουριά πως υπάρχει σιδηροπενική αναιμία και πάντα όταν μας τα δώσει ο επαγγελματίας υγείας.

Κατηγορίες ατόμων υψηλού κίνδυνου για σιδηροπενική αναιμία:

  1. Γυναίκες με έμμηνο ρύση, ειδικά αν υπάρχει σημαντική και παρατεταμένη απώλεια αίματος
  2. αποκλειστικά φυτοφάγοι (Vegans)
  3. Αθλητές
  4. Εγκυμονούσες και θηλάζουσες
  5. Χειρουργημένοι ασθενείς
  6. Ασθενείς με πεπτικό έλκος, κοιλιακή και ΙΦΝΕ
  7. Παιδιά που καταναλώνουν 2-3 ποτήρια αγελαδινού γάλακτος την ημέρα, καθώς το αγελαδινό γάλα μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου και προάγει την απώλεια του από το γαστρεντερικό.

Η  διατροφική εκπαίδευση πάνω στην επαρκή πρόσληψη σιδήρου, οι καλύτερες πηγές σιδηρού και οι συνδυασμοί των τροφίμων για την μέγιστη απορρόφηση είναι η πρώτη και βασικότερη παρέμβαση.

Σχετικά άρθρα

No posts found

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.