Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Συμβουλευτική διατροφής

Διαχείριση και τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς

Η μακροχρόνια αλλαγή και η υιοθέτηση νέων διατροφικών συμπεριφορών και συνηθειών που προάγουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής αποτελούν ισχυρό στόχο και πρόκληση για τη δημιουργία μιας εξατομικευμένης διατροφικής παρέμβασης. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι δίπλα σας , θα σας ακούω πάντα με προσοχή , χωρίς να σας κρίνω και θα υποστηρίζω την προσπάθεια της αλλαγής σας.

Η μείωση του σωματικού λίπους και η βελτίωση της υγείας είναι οι συχνότερες περιπτώσεις, για τις οποίες επισκέπτεται κάποιος το διατροφολογικό μας Γραφείο. Ουσιαστικά αυτό που ζητάει κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται  είναι η σωστή κατεύθυνση αλλά και υποστήριξη  για να αλλάξει τις συμπεριφορές, που τον οδήγησαν στην αύξηση του σωματικού λίπους  και να αποκτήσει νέα στάση προς τη διατροφή  που σταδιακά θα τον βοηθήσουν στη  μείωση του σωματικού λίπους για μια καλύτερη συνολικά υγεία αλλά και ευεξία.

Αναγνώριση και επίλυση εμποδίων

Η αλλαγή δεν είναι για όλους εύκολη , γιατί οι παγιωμένες διατροφικές συνήθειες δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Μαζί  όμως θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους τρόπους  να ξεπεράσετε τις δυσκολίες για να αλλάξετε μόνιμα τις παλιές συνήθειες.

Παλιό VS Νέο σκεπτικό 

Παράδειγμα: Ο 35χρονος Νίκος έχει μια απαιτητική εργασία και γυρίζει το βράδυ σπίτι του. Διηγείται  λοιπόν: “Πριν φύγω το πρωί παίρνω ένα καφέ και ίσως κάποιο φρούτο. Πηγαίνω στο γραφείο και μέχρι το βράδυ που θα επιστρέψω στο σπίτι αποφεύγω να φάω. Η αλήθεια είναι ότι πεινάω αρκετά. ‘Ετσι μόλις γυρίσω, η πρώτη σκέψη μου είναι να  παραγγείλω  φαγητό. Έφθασα στο σημείο να καταναλώνω, χωρίς να το καταλαβαίνω, μεγάλες ποσότητες,  κακής ποιότητας συνήθως, και απαραίτητα γλυκό μετά. Κάποιες φορές που είμαι πολύ κουρασμένος τρώω δίχως αύριο. Αυτή η συμπεριφορά σχεδόν επαναλαμβάνεται κάθε μέρα εδώ και τρία χρόνια που ανέλαβα μεγαλύτερες ευθύνες στην εργασία μου. Συνέπεσε και με την καραντίνα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το σωματικό μου βάρος κατά 12 κιλά σε 6 μήνες.  Άρχισα να προβληματίζομαι, τα ρούχα μου δεν μου έμπαιναν. Τι να κάνω; Δεν θέλω να συνεχιστεί αυτό, όμως μου φαίνεται δύσκολο. Πως θα τα καταφέρω; Όλα αυτά μέχρι που γνώρισα τον Έκτορα”.

Αλλαγή συμπεριφοράς:

“Η αλλαγή των συνηθειών μου έγινε  σταδιακά και νιώθω σαν να ανακαλύπτω έναν καινούργιο εαυτό. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Έβαλα και την άθληση 3 φορές την εβδομάδα στο πρόγραμμά μου. Στην αρχή δυσκολεύτηκα, αλλά βήμα βήμα, με την προτροπή του Έκτορα, τα κατάφερα.

Πλέον ξεκινάω την ημέρα μου με ένα καλό πρωινό με πρωτεΐνη και προετοιμάζω το φαγητό μου  από το πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Όταν κανονίζω με τους φίλους μου συνάντηση, ξέρω πως θα φάμε έξω και φροντίζω να επιλέξω κάτι που θα το  ευχαριστηθώ, αλλά βάζοντας κάποια όρια ανάλογα με την περίσταση (στην ποσότητα, ποιότητα και συχνότητα).

Ο στόχος είναι αυτή η καινούργια συμπεριφορά στη διατροφή αλλά και στη ζωή μου να γίνει συνήθεια και κομμάτι του εαυτό μου. Έχει περάσει ένα διάστημα 8 μηνών. Έχασα τα κιλά που είχα πάρει, κυρίως όμως ξαναβρήκα τον εαυτό μου. Νιώθω ευεξία και υγιής”.

Διατροφική εκπαίδευση

Η διατροφική εκπαίδευση είναι ένα ισχυρό εργαλείο του διαιτολόγου, που έχει σαν στόχο να σας εκπαιδεύσει σε βασικές γνώσεις γύρω από τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά, να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια υγιή σχέση με το φαγητό, χωρίς μόνιμες στερήσεις, άγχος και τύψεις και ταυτόχρονα να σας βοηθήσει να υιοθετήσετε κάποια όρια στη διατροφική συμπεριφορά σας σύμφωνα με τους στόχους και τις  ανάγκες σας.

Σε αυτή τη διαδρομή θα είμαι δίπλα σας να σας υποστηρίζω

< Όλες οι υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.