Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να χάσεις βάρος είναι να κοιμάσαι επαρκώς

Η χρόνια έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των οργάνων μας. Έχει φανεί ότι η συστηματική έλλειψη ύπνου (<7 ώρες) σχετίζεται με αυξημένη όρεξη με συνέπεια την  πρόσληψη θερμίδων που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για πρόσληψη βάρους και ανάπτυξη καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Από την άλλη πλευρά παρατηρούμε πως το αυξημένο βάρος – λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για κακή ποιότητα και ποσότητα ύπνου. Η πιο συχνή διαταραχή που προκαλείται από το αυξημένο βάρος είναι το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, το οποίο είναι μια διαταραχή του ύπνου. Παρατηρούμε λοιπόν αυτό τον φαύλο κύκλο που δημιουργείται και συντηρείται μακροχρόνια.

Σας αναφέρω μια πρόσφατη μελέτη παρέμβασης  στην οποία έλαβαν μέρος 80 νέοι (30αρηδες). Για 14 ημέρες επίτηδες μειωθήκαν οι ώρες που κοιμόντουσαν σε λιγότερο από 6 ώρες και 30 λεπτά ανά ημέρα δηλαδή είχαν ένα καθεστώς έλλειψης ύπνου. Οι ίδιοι συμμετέχοντες έκαναν άλλες 14 μέρες στις οποίες κοιμήθηκαν τουλάχιστον 8 ώρες και 30 λεπτά ακολουθώντας οδηγίες που προάγουν την σωστή υγιεινή του ύπνου. Και στις δύο ομάδες δεν έγινε καμία παρέμβαση στην διατροφή και την άσκηση.

 

Παρατηρήθηκαν τα εξής

  • Η διαφορά στην κατανάλωση τροφής ήταν αρκετά αισθητή. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 270 kcal περισσότερες θερμίδες την ημέρα όταν κοιμόντουσαν λιγότερο από 6.5 ώρες (δηλαδή ήταν σε έλλειψη ύπνου) σε σχέση με όταν κοιμόντουσαν παραπάνω από 8.5 ώρες.
  • Η διαφορά αυτή στην κατανάλωση 270 kcal λιγότερων θερμίδων καθημερινά αν συνεχιζόταν μακροχρόνια για παράδειγμα για 3 χρόνια θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει σε μια μείωση βάρους της έως 12 kg.
  • Ο κύριος λόγος που υπήρξε αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι με τον επαρκή ύπνο ρυθμίζεται η όρεξη για φαγητό. Ενώ όταν δεν έχει υπάρξει επαρκής ύπνος ο οργανισμός ζητάει φαγητό για να καλύψει τις ανάγκες αυτές.

Αν σας δυσκολεύει η διατροφή – δίαιτα και θέλετε να χάσετε βάρος- λίπος κοιμηθείτε περισσότερο και καλύτερα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.