Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Διατροφή στα στάδια της ζωής

Θηλασμός και διατροφή

Ο θηλασμός είναι ένα δώρο για το παιδί αλλά και για την μητέρα.

Ο θηλασμός ή η γαλουχία είναι η περίοδος της ζωής του νεογέννητου βρέφους που το μητρικό γάλα είναι η αποκλειστική του τροφή. Ο αποκλειστικός θηλασμός συστήνεται να γίνεται για 6 μήνες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο θηλασμός είναι μια απαιτητική περίοδος για την μητέρα καθώς η παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Η θρεπτική διατροφή και η προσπάθεια ομαλοποίησης του βάρους είναι σημαντικοί στόχοι στην διατροφική υποστήριξη της θηλάζουσας

< Άλλα στάδια της ζωής

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Ο θηλασμός προσφέρει μαγικά βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη υγείας στην μητέρα αλλά και στο νεογέννητο παιδί καθώς είναι η ιδανικότερη τροφή για αυτό. Ο θηλασμός είναι σύμμαχος στην υγεία της μαμάς και του παιδιού. Ειδικά για το παιδί αποτελεί μια προστατευτική κληρονομία υγείας που θα το προστατεύει για όλη την διάρκεια της ζωής του από διάφορα νοσήματα.

Πολύ συχνά ακούγονται διάφορες συμβουλές για την διατροφή από ανθρώπους της οικογένειας ή του ευρύτερου κύκλου, οι οποίες μπορούν να μπερδέψουν ή να αγχώσουν τη θηλάζουσα, όπως για παράδειγμα ότι απαγορεύται η κατανάλωση ψαριού. Αυτές οι συμβουλές πολύ συχνά δεν είναι επιστημονικά αποδεκτές και μπερδεύουν ή ακόμα χειρότερα αγχώνουν την θηλάζουσα για το τι είναι το σωστό.

Η γαλουχία είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για την διατροφή καθώς η μητέρα πρέπει να τρώει για δύο. Οι απαιτήσεις σε ενέργεια, πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά αυξάνονται αισθητά.

  • Η ενεργειακές ανάγκες λόγω του θηλασμού αυξάνονται σε 330-500 θερμίδες ανά ημέρα
  • Η ανάγκη σε πρωτεΐνες επίσης αυξάνεται σε 15-20 γρ/ημέρα
  • Οι ανάγκες σε βιταμίνες A,D,E,K, C και το σύμπλεγμα των βιταμινών Β αυξάνονται με τον θηλασμό.
  • Βασικά ιχνοστοιχεία που αυξάνονται οι ανάγκες τους από τη θηλάζουσα είναι ο σίδηρος και το ασβέστιο

Ο ρόλος του διαιτολόγου:

  • Μια εξατομικευμένη διατροφή με στόχο την επαρκή υποστήριξη των ειδικών αναγκών του θηλασμού αλλά και την απώλεια του βάρους με μέτρο
  • Προσοχή χρειάζεται η πρόσληψη καφεΐνης έως 2 ποτήρια και η αποφυγή του αλκοόλ.
    • Προσοχή επίσης θέλει και η κατανάλωση ψαριού, καθώς πολλά ψάρια έχουν βαρέα μέταλλα. Τα φρέσκα, τοπικά και μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σκουμπρί είναι εξαιρετικές επιλογές, εάν δεν τηγανίζονται, καθώς είναι πλούσια σε ω-3.
  • Επαρκής ενυδάτωση με τουλάχιστον 2,5 λίτρα νερό ανά ημέρα

Σχετικά άρθρα

No posts found

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.