Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Γαστρεντερικές διαταραχές

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια στην όποια παρατηρείται παθολογικός βλεννογόνος στα εντερικά τοιχώματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του γαστρεντερικού όταν έρχεται σε επαφή με την γλουτένη, μια πρωτεΐνη των δημητριακών, παθαίνει μια φλεγμονώδη αυτοάνοση αντίδραση, η οποία καταστρέφει τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου μας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές επιπλοκές, διατροφικές και μη. Η μοναδική θεραπεία είναι η εφαρμογή δίαιτας χωρίς γλουτένη δια βίου.

<Άλλες περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Είναι αρκετά συχνή ασθένεια με ποσοστά τις τάξεως του 0.3-1% στον δυτικό κόσμο. Πολύ συχνά περνάνε  χρόνια χωρίς διάγνωση καθώς μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν παρουσιάζουν συμπτώματα (50%), με αποτέλεσμα την πλήρη ατροφία των τοιχωμάτων στο γαστρεντερικό.

Η καταστροφή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου οδηγεί στη δυσαπορρόφηση σχεδόν όλων των θρεπτικών συστατικών, όπως οι πρωτεΐνες, το λίπος, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.

Διάγνωση

Η ανίχνευση κινδύνου για την κοιλιοκάκη γίνεται μέσα από επιστημονικά αποδεδειγμένα τεστ σε διαγνωστικά κέντρα υπό την επίβλεψη του γιατρού.

  • τα αντι-ενδομυσίου αντισώματα (IgA EMA)
  • τα αντισώματα εναντίον της ιστικής τρανσγλουταμινάσης (IgA tTG)
  • τα αντιγλιαδινικά αντισώματα (IgA και IgG AGA).

Η διάγνωση γίνεται με την βιοψία του λεπτού εντέρου.

Τα τέστ δυσανεξίας στα οποία ο ασθενής ανεβαίνει πάνω σε μια συσκευη και κρατά ηλεκτρόδια δεν έχουν καμία επιστημονική βάση για την διάγνωση της κοιλιοκάκης.

Ο Διαιτολόγος στα περιστατικά της κοιλιοκάκης έχει πολύ σοβαρό ρόλο, καθώς συντονίζει την μοναδική θεραπεία του ασθενούς, την διατροφή χωρίς γλουτένη, και προσπαθεί να περιορίσει τις αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς, όπως ο υποσιτισμός, οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, η οστεοπόρωση και άλλες.

  • Η μοναδική θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ουσιαστικά επιβάλλεται η εξάλειψη του σιταριού, της σίκαλης και του κριθαριού και όλων των προϊόντων τους. Η εκπαίδευση στα τρόφιμα τα οποία είναι κατάλληλα και τα τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποφεύγονται είναι το πρώτο βασικό βήμα της θεραπείας. Ευτυχώς στις μέρες μας υπάρχουν πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη.
  • Η εκπαίδευση των ασθενών ώστε να αναγνωρίζουν τις κρυφές πηγές γλουτένης στα τρόφιμα από τις ετικέτες τροφίμων.
  • Οδηγίες για ασφαλή μαγειρική και αποφυγή επιμολύνσεων με γλουτένη. Το πού μαγειρεύετε έχει μεγάλη σημασία επίσης. Οι κοινόχρηστοι πάγκοι και οι τοστιέρες μπορεί να είναι εστίες γλουτένης.
  • Η αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης και η προσπάθεια για την αποφυγή του υποσιτισμού.
  • Η αξιολόγηση, η ανίχνευση και η αναπλήρωση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων είναι βασική για την αποφυγή των συχνών ανεπαρκειών. Οι δυσαπορροφήσεις λόγω της καταστροφής των τοιχωμάτων του εντέρου οδηγούν εύκολα σε ανεπάρκειες.
  • Κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα σε πολλές περιπτώσεις.

Σχετικά άρθρα

3 (1)
Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου(IBS) και δίαιτα Low FODMAPs
Το IBS είναι από τις πιο κοινές λειτουργικές διαταραχές στον πληθυσμό με συχνότερα  συμπτώματα τα αυξημένα...
Περισσότερα
JULY23-7
Πρηξίματα – αέρια – φούσκωμα και ο ρόλος του διαιτολόγου - διατροφολόγου
Τα αέρια είτε παράγονται στο γαστρεντερικό μας ή εισάγονται όταν τρώμε ή μασάμε. Στο ανθρώπινο σώμα παρατηρούνται...
Περισσότερα
6 (2)
Διατροφή και δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.  Υπάρχει η γενικευμένη αντίληψη...
Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.