Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Μεταβολικές διαταραχές

Μεταβολικές διαταραχές

Οι μεταβολικές διαταραχές είναι ασθένειες που επηρεάζουν αρνητικά την επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών του σώματος μας. Οι μεταβολικές διαταραχές μπορεί να υπάρξουν λόγω συμπεριφορών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας, όπως η άσκηση και η διατροφή αλλά μπορεί να υπάρχουν και εκ γενετής λόγω, της απουσίας κάποιου βασικού ενζύμου.

Κάποιες από τις πιο συχνές διαταραχές που επηρεάζουν το μεταβολισμό των θρεπτικών μας συστατικών είναι οι διαταραχές στην επεξεργασία της γλυκόζης, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και 2, το μεταβολικό σύνδρομο, το αυξημένο ουρικό οξύ και η φαινυλοκετυνουρία.

Ο ρόλος της κατάλληλης διατροφής στη θεραπεία των διαταραχών αυτών είναι ξεκάθαρος.

Ρόλος του διαιτολόγου

  • Μέσα από μια εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση βοηθάμε τον θεραπευόμενο να έχει άμεση βελτίωση στην ασθένεια του και στα συμπτώματα του.
  • Βοηθάμε τον θεραπευόμενο μέσα από την διατροφική εκπαίδευση να αποκτήσει μια καθαρή εικόνα των τροφών που προτείνονται να καταναλώνει συχνά και αυτών που είναι καλό να καταναλώνει αραιά ανάλογα με τη μεταβολική διαταραχή που έχει.
  • Μέσα από τις μακροχρόνιες αλλαγές στις συνήθειες στοχεύουμε στη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης με την αύξηση ή την μείωση βάρους, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαβήτης τύπου 1&2

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Η διαφορά του τύπου Ι και ΙΙ είναι η αιτία εμφάνισης.

Μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός διάφορων παθήσεων. Ο ασθενής πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 από τα 4 παρακάτω κριτήρια:

  1. Υπερβολικό λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς
  2. Υψηλή χοληστερίνη ή υψηλά τριγλυκερίδια
  3. Υπέρταση (πίεση άνω του 140/90 mmHg)
  4. Διαταραχή στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (ινσουλινοαντίσταση)

Λίπος στο συκώτι (NAFLD)

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος (NAFLD) χαρακτηρίζεται από την υπερβολική εναπόθεση λίπους (άνω του 5%) στο ήπαρ, χωρίς αυτό να σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων. H NAFLD είναι εντελώς ασυμπωματική ασθένεια στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αυξημένο ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο του μεταβολισμού που υπάρχει στο αίμα μας. Δημιουργείται όταν το σώμα μας διασπά τις πουρίνες, χημικές ουσίες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα μας με κατεύθυνση τα νεφρά ώστε να αποβληθεί από τα ούρα μας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.