Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Αυξημένη χοληστερίνη - τριγλυκερίδια

Τα λιπίδια του οργανισμού μας περιλαμβάνουν την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Τα παραπάνω όταν βρίσκονται σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις έχουν απαραίτητο ρόλο στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας. Δυστυχώς σε πολλούς συνανθρώπους μας είτε λόγω του τρόπου ζωής που κάνουν είτε λόγω γενετικών αιτίων τα λιπίδια αυξάνονται παραπάνω από τα όρια προκαλώντας αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά επηρεάζουν μακροχρόνια τον κίνδυνο για την εμφάνιση ή την επανεμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

<Άλλες περιπτώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Συνήθως, όταν ακούμε τις λέξεις χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, έχουμε στο μυαλό μας κάτι αρνητικό. Η αλήθεια είναι πως όταν βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα έχουν απαραίτητο ρόλο στην υγεία μας.

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, καθώς βοηθάει στην σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών των αγγείων και κάποιων ορμονών, όπως η τεστοστερόνη. Τα τριγλυκερίδια χρησιμεύουν για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη δεν μπορούν να μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος μόνα τους. Χρειάζονται συγκεκριμένα, ας το πούμε, πλοία. Τα πλοία αυτά είναι γνωστά ως LDL (κακή χοληστερίνη), HDL (καλή χοληστερίνη) και άλλα. Όταν αυξάνονται τα πλοία αλλά και το εμπόρευμα (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξουν και να βουλώσουν τα περάσματα της κυκλοφορίας, δηλαδή τα αγγεία μας (αθηροσκλήρυνση).

Η διατροφή είναι αποδεδειγμένα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τα πλοία (LDL, HDL χοληστερίνες) αλλά και τα εμπορεύματα (ολική χοληστερίνη, τριγλυκερίδια).

Για να μειώσουμε τους κινδύνους βοηθούν:

  • Η ύπαρξη φυσιολογικών επιπέδων σωματικού λίπους, ιδιαίτερα γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.
  • Η υιοθέτηση μιας εξατομικευμένης διατροφής που προστατεύει την καρδιά, μειώνοντας την κακή χοληστερίνη (LDL), τα τριγλυκερίδια, την ολική χοληστερίνη και βελτιώνοντας την καλή χοληστερίνη (HDL). Ένα πρότυπο διατροφής κοντά στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή για τους περισσότερους ανθρώπους έχει εξαιρετικές προστατευτικές δράσεις στην υγεία της καρδιάς και στην προστασία των αγγείων.
  • Η μείωση πρόσληψης αλατιού (NaCl) είναι εξίσου σημαντική. Η εκπαίδευση για την αναγνώριση των τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφικής θεραπείας θεραπείας των καρδιαγγειακών.
  • Ο περιορισμός κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων (γλυκά, αναψυκτικά, αλμυρά σνακς) και ο περιορισμός στην κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος είναι επίσης βασικά κομμάτια της θεραπείας.
  • Η συστηματική άσκηση/φυσική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος και η διαχείριση των επιπέδων του στρες είναι απαραίτητα.

Άλλες περιπτώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

Σχετικά άρθρα

bowl of vegetable salads
liveit.gr - Οι 10 διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα καρδιαγγειακά είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στην χώρα. Τα καλά νέα είναι πως οι περισσότεροι θάνατοι...
Περισσότερα
 καφές και LDL χοληστερίνει
liveit.gr - Χοληστερίνη: η συνήθεια που δεν υποψιαζόσασταν ότι την αυξάνει
Αν συνηθίζετε να πίνετε πολλούς αφιλτράριστους καφέδες έχετε έναν λόγο να το σκεφτείτε ξανά Τις περισσότερες...
Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.