Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Υγεία της καρδιάς

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Ο ρόλος της διατροφής για την πρόληψη των καρδιαγγειακών είναι αδιαμφισβήτητος.

Υπάρχουν διατροφές και τρόφιμα που βοηθούν στην σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία και άλλα που την επιδεινώνουν.

Μαζί μπορούμε μέσα από μια εξατομικευμένη παρέμβαση να μειώσουμε τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων (π.χ. στεφανιαία νόσος, έμφραγμα), να βελτιώσουμε τους παράγοντες κινδύνου, όπως η χοληστερίνη, η αρτηριακή πίεση και το υψηλότερο ζάχαρο (προδιαβήτης – διαβήτης).

Περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε

white and black digital device

Υπέρταση

Η υπέρταση ή αλλιώς η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι μια από της σοβαρότερες ασθένειες της σύγχρονης εποχής, διότι αυξάνει τον κίνδυνο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υπέρταση γίνεται όλο και πιο συχνή και πολύ συχνά μένει αδιάγνωστη.

Ο ρόλος της διατροφής στην ρύθμιση της πίεσης στο αίμα είναι εδώ και χρόνια καλά τεκμηριωμένος, υπάρχουν τρόφιμα τα όποια βοηθούν στην μείωση και τρόφιμα τα όποια την αυξάνουν. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το αλάτι.

Αυξημένη χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια

Η υπέρταση ή αλλιώς η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι μια από της σοβαρότερες ασθένειες της σύγχρονης εποχής, διότι αυξάνει τον κίνδυνο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υπέρταση γίνεται όλο και πιο συχνή και πολύ συχνά μένει αδιάγνωστη.

Οι 10 διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη από τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στην χώρα. Τα καλά νέα είναι πως οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακά θα μπορούσαν να προληφθούν μέσα από έναν υγιεινό τρόπο ζωής (διατροφή, τακτική άσκηση, καλή ποιότητα και ποσότητα ύπνου και έλεγχος των επίπεδων του στρες).

Οι διατροφικοί παράγοντες είναι αποδεδειγμένα από τους βασικότερους παράγοντες για την πρόληψη και την θεραπεία των καρδιαγγειακών.

Υπάρχει η αντίληψη πως εάν κάνω δίαιτα για ένα μικρό χρονικό διάστημα όλα θα επανέλθουν στα φυσιολογικά. 

Στην πραγματικότητα  μια καρδιοπροστατευτική διατροφή πρέπει να τηρείται καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Μελέτες έχουν δείξει πως τα πρώτα σημάδια αθηροσκλήρωσης μπορούν να εμφανιστούν από τα 20-30 έτη. Η διατροφή για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μακροχρόνια. Σαν αγώνας μαραθωνίου.

Οι 10 εντολές για μια αποτελεσματική καρδιοπροστατευτική διατροφή είναι:

1. Διατηρήστε χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους στην διάρκεια της ζωής σας

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού λίπους μακροχρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ο έλεγχος της ποιότητας, της ποσότητας και η ποικιλία στα μη επεξεργασμένα προϊόντα είναι μείζονος σημασίας.

2. Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Η κατανάλωση ποικιλίας ολόκληρων σκουρόχρωμων φρούτων και λαχανικών, είναι αποδεδειγμένο πως μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

3. Προτιμήστε προϊόντα ολικής αλέσεως

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί ολικής, τα μακαρόνια και το καστανό ρύζι, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες από τα μη ολικής αλέσεως. Η αντικατάσταση προϊόντων μη ολικής αλέσεως με ολικής μειώνει τον κίνδυνο για την στεφανιαία νόσο.

4. Επιλέξτε υγιεινές πηγές πρωτεΐνης

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια με ω-3, τα χαμηλά σε λίπος γαλακτοκομικά και το κοτόπουλο. Η αποφυγή των επεξεργασμένων κρεατικών και η μειωμένη κατανάλωση άλιπου κόκκινου κρέατος συστήνεται.

5. Χρησιμοποιούμε ως κύρια λιπαρή ύλη ελαιόλαδο

Η προσθήκη ελαιόλαδου προτείνεται στο μαγείρεμα των φαγητών και στις σαλάτες. Η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή αποδεδειγμένα έχει καρδιοπροστατευτικη δράση.

6. Επιλέξτε όσο το δυνατόν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση όσο το δυνατόν πιο φυσικών τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν αποδεδειγμένα καρδιοπροστατευτική δράση. Αντιθέτως, υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα γαριδάκια, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, το άσπρο αλεύρι, έχουν συνδεθεί με υπερκατανάλωση θερμίδων και αύξηση κίνδυνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

7. Περιορισμός στην κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη

Η πλήρης αποφυγή αναψυκτικών και ποτών με ζάχαρη και η αντικατάστασή τους με νερό, τσάι, καφέ ή με αναψυκτικά και ποτά χωρίς ζάχαρη.

8. Επιλέξτε και ετοιμάστε τρόφιμα χωρίς ή με όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι

Ο περιορισμός στην κατανάλωση αλατιού δεν συστήνεται μόνο σε ανθρώπους που έχουν αυξημένη πίεση αλλά σε όλους. Η μείωση κατανάλωσης φαγητού από έξω και η αποφυγή αλατίσματος στο φαγητό είναι βασικά βήματα για την μείωση κινδύνου των καρδιαγγειακών.

9. Εάν δεν καταναλώνετε αλκοόλ, μην το ξεκινήσετε! Εάν επιλέγετε να πίνετε, μειώστε την ποσότητα σε 1 ποτό την ημέρα!

Το καθόλου είναι το επιθυμητό. Εάν θέλετε να καταναλώνετε, η περιστασιακή κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού συστήνεται.

10. Οι παραπάνω οδηγίες καλό είναι  να εφαρμόζονται συστηματικά είτε το φαγητό μαγειρεύεται στο σπίτι είτε τρώτε από έξω.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.