Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Αυξημένο ουρικό οξύ

Αυξημένο ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο του μεταβολισμού που υπάρχει στο αίμα μας. Δημιουργείται όταν το σώμα μας διασπά τις πουρίνες, χημικές ουσίες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα μας με κατεύθυνση τα νεφρά ώστε να αποβληθεί από τα ούρα μας. Όταν υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από αυτές που μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός μας αρχίζει και εναποτίθεται σε συγκεκριμένους ιστούς, προκαλώντας διαταραχές, όπως η ουρική αρθρίτιδα. Μέσα από την διατροφή μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα πουρινών που εισέρχεται στο οργανισμό μας, άρα και τις συγκεντρώσεις ουρικού οξέος.

<Άλλες περιπτώσεις μεταβολικών διαταραχών

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο του μεταβολισμού που υπάρχει στο αίμα μας. Δημιουργείται όταν το σώμα μας διασπά τις πουρίνες, χημικές ουσίες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα μας με κατεύθυνση τα νεφρά ώστε να αποβληθεί από τα ούρα μας. Εάν υπάρχει υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος στο σώμα μας, έχουμε μια πάθηση που ονομάζεται υπερουριχαιμία. Κατά την υπερουριχαιμία το ουρικό οξύ δημιουργεί κρυστάλλους, οι οποίοι εναποτίθενται στις αρθρώσεις και δημιουργούν ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα. Το αποτέλεσμα της εναπόθεσης των κρυστάλλων στις αρθρώσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι η μόνιμη βλάβη στα οστά, στις αρθρώσεις, στα νεφρά και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η υπερουριχαιμία έχει συνδεθεί με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την αρτηριακή πίεση και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Η κύρια οδός εισαγωγής των πουρινών, άρα και παραγωγής του ουρικού οξέος, είναι η τροφή και τα ποτά. Ο περιορισμός των τροφίμων που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε ουρικό οξύ, όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, κάποια θαλασσινά και το αλκοόλ, είναι απαραίτητος για τη μείωση του ουρικού οξέος. Η αύξηση κατανάλωσης τροφίμων που μειώνουν το ουρικό οξύ, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι επίσης μείζονος σημασίας. Η μείωση του σωματικού λίπους, αν είναι αυξημένο, δρα βοηθητικά στην μείωση του.

Ο ρόλος του διαιτολόγου:

  • Ο περιορισμός των τροφίμων που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε ουρικό οξύ, όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, κάποια θαλασσινά και το αλκοόλ.
  • Η αύξηση κατανάλωσης τροφίμων που μειώνουν το ουρικό οξύ, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Η μείωση του σωματικού λίπους.

Σχετικά άρθρα

Ozempic-nutrition
Σχολιασμός από έναν διαιτολόγο για το "μαγικό ενέσιμο φάρμακο" Ozempic
ΕΚΤΩΡ ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc , MSc   Η πλειοψηφία των επιστημόνων υγείας...
Περισσότερα
ektoras1
slpress.gr - Δήλωση του Έκτορα Καππάτου Κουτρούμπα στην δημοσιογράφο Όλγα Μαύρου για το φάρμακο Ozempic
Μήνες τώρα λείπει από τα ράφια των φαρμακείων ένα σκεύασμα πολύ σημαντικό, το Ozempic, με μια δραστική...
Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.