Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Υπέρταση

Η υπέρταση ή αλλιώς η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι μια από της σοβαρότερες ασθένειες της σύγχρονης εποχής, διότι αυξάνει τον κίνδυνο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υπέρταση γίνεται όλο και πιο συχνή και πολύ συχνά μένει αδιάγνωστη. 

<Άλλες περιπτώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Το μεγαλύτερο σωματικό βάρος, η διατροφή χωρίς πρόγραμμα με επιλογές κακής ποιότητας, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, το υπερβολικό στρες και ο λιγοστός ή κακής ποιότητας ύπνος δρουν συνεργατικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εμφάνιση της υπέρτασης.

  • Η σωστή διατροφική εκπαίδευση, μέσα από ένα εξατομικευμένο πλάνο, κυρίως με βάση την μεσογειακή διατροφή, που θα στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και ζωικών τροφίμων, όπως τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, κεφίρ), και τα μικρά λιπαρά ψάρια, θα αποτελεί την βάση της διατροφικής θεραπείας.
  • Η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι εξίσου σημαντική. Η πλειοψηφία της πρόσληψης του αλατιού προέρχεται από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αρτοσκευάσματα, οι σάλτσες και τα γλυκά, και όχι από την ποσότητα που προσθέτουμε στο φαγητό μας. Η εκπαίδευση για την αναγνώριση των τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφικής θεραπείας.
  • Ο περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων (γλυκά, αναψυκτικά, αλμυρά σνακς) και ο περιορισμός στην κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος είναι επίσης βασικά κομμάτια της θεραπείας.

Άλλες περιπτώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

Σχετικά άρθρα

bowl of vegetable salads
liveit.gr - Οι 10 διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα καρδιαγγειακά είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στην χώρα. Τα καλά νέα είναι πως οι περισσότεροι θάνατοι...
Περισσότερα
 καφές και LDL χοληστερίνει
liveit.gr - Χοληστερίνη: η συνήθεια που δεν υποψιαζόσασταν ότι την αυξάνει
Αν συνηθίζετε να πίνετε πολλούς αφιλτράριστους καφέδες έχετε έναν λόγο να το σκεφτείτε ξανά Τις περισσότερες...
Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.