Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Διατροφή στα στάδια της ζωής

Διατροφή στα στάδια της ζωής

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπινου οργανισμού, συμβαίνουν διάφορες αλλαγές. Ο άνθρωπος μεγαλώνει, αναπτύσσεται, ωριμάζει και γερνά. Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις αλλαγές. Η σωστή διατροφή μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις αλλαγές, με σκοπό την απόκτηση και τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος από τη βρεφική ως τη γεροντική ηλικία.

Διατροφή πριν την σύλληψη και γονιμότητα

Η ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι το αποτέλεσμα της άψογα συντονισμένης λειτουργίας σύνθετων γενετικών, βιολογικών, περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών διεργασιών. Είναι μια απαιτητική διαδικασία που χρειάζεται σωστή θρέψη.

Διατροφή και εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια απαιτητική περίοδος, καθώς υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για τη μητέρα και το έμβρυο. Στην εγκυμοσύνη υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, γιατί είναι απαραίτητα για τη δημιουργία καινούργιων ιστών, όπως το έμβρυο, ο πλακούντας, και για την ανάπτυξη ιστών που ήδη υπάρχουν, όπως η μήτρα και ο λιπώδης ιστός.

Θηλασμός και διατροφή

Ο θηλασμός είναι ένα δώρο για το παιδί αλλά και για την μητέρα.

Ο θηλασμός ή η γαλουχία είναι η περίοδος της ζωής του νεογέννητου βρέφους που το μητρικό γάλα είναι η αποκλειστική του τροφή.

Ο αποκλειστικός θηλασμός συστήνεται να γίνεται για 6 μήνες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διατροφή στην τρίτη ηλικία και σαρκοπενία

Η σαρκοπενία είναι ένα πολύ συχνό σύνδρομο που εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και χαρακτηρίζεται από τη μείωση της μυϊκής μάζας, της ποιότητάς της και της δύναμής της. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, την ανεξαρτησία και την αύξηση του κινδύνου για τα περισσότερα νοσήματα. Η διατροφή και η άσκηση είναι βασικοί πυλώνες πρόληψης και υποστροφής της σαρκοπενίας.

Υγεία των οστών

Τα οστά είναι ένας εξαιρετικά ζωντανός ιστός, ο οποίος καθημερινά επαναδομείται και καταστρέφεται. Η διαδικασία της συνεχούς αναδόμησης προϋποθέτει τη διάθεση των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο.

Τα οστά είναι ένας εξαιρετικά ζωντανός ιστός ο οποίος καθημερινά επαναδομείται και καταστρέφεται. Η οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή διαταραχή των οστών περίπου το 50% του πληθυσμού θα την εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και πορώδη καθώς η πυκνότητα τους μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία μας. Η οστεοπόρωση οδηγεί στα κατάγματα και τις πτώσεις, ειδικά στο ισχίο και την σπονδυλική στήλη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.