Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Διατροφικές διαταραχές – Οι ειδικοί που πρέπει να εμπιστευθείτε

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν καταρχήν ένα σοβαρό πρόβλημα  ψυχικής υγείας. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό που επηρεάζει τη ζωή των ασθενών με πολλαπλούς τρόπους, χρειάζεται ολιστική προσέγγιση και μία ομάδα ειδικών που θα αναλάβουν τη φροντίδα και την αποκατάσταση του ασθενούς.

Για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, βασική θεωρείται η παρακολούθηση από ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχίατρο ή/και ψυχολόγο) καθώς η βάση τους είναι αντίστοιχης φύσης. Πέρα από τον ειδικό ψυχικής υγείας ωστόσο, απαραίτητη είναι η σύμπραξη διαιτολόγου εξειδικευμένου στο θέμα ενώ ανάλογα με την περίσταση είναι πιθανό να χρειαστεί και η συνδρομή ιατρού ή ιατρικής ομάδας. Ας δούμε όμως τα βασικά σημεία στα οποία μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη η βοήθεια κάθε ειδικού.

Ο ειδικός ψυχικής υγείας

– Εντοπίζει τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος και προσανατολίζεται στην αντίστοιχη αντιμετώπιση. Η διατροφική διαταραχή είναι ουσιαστικά το σύμπτωμα.

– Βοηθάει τον ασθενή να αντικαταστήσει τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές με πιο θετικές και τον κατευθύνει προς μια πιο ορθή πορεία.

– Προτείνει στρατηγικές αντιμετώπισης και τεχνικές καταπολέμησης του άγχους που βοηθάνε το άτομο τις  δύσκολες στιγμές.

–  Βοηθάει το άτομο να βάλει τους σωστούς στόχους σταδιακά και το καθοδηγεί με τρόπο που το βοηθά να τους πετύχει (π.χ. να καταφέρει να ακολουθήσει το πρόγραμμα που προτείνει ο διαιτολόγος έστω και μία μέρα, να καταγράψει τρεις λόγους για τους οποίους είναι υπερήφανο για τον εαυτό του κ.ο.κ.).

– Επεμβαίνει με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή στις περιπτώσεις που χρειάζεται.

– Συμβουλεύει και το περιβάλλον του ατόμου ώστε να του παρέχουν σωστή υποστήριξη αλλά και να βοηθηθούν και οι ίδιοι.

Ο διαιτολόγος

  • Κάνει τις κατάλληλες μετρήσεις που βοηθάνε να σχηματιστεί ακριβής εικόνα για την κατάσταση του ατόμου και να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις.
  • Παρέχει εμπεριστατωμένες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και διαλύει τους μύθους και τις λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από το φαγητό .
  • Εντοπίζει τις ακριβείς ελλείψεις σε πολύτιμα διατροφικά συστατικά και προτείνει τον πλέον κατάλληλο τρόπο για την αναπλήρωσή τους.
  • Εντοπίζει τα διατροφικά μοτίβα του ατόμου (π.χ. πότε είναι πιο πιθανό να φάει περισσότερο ή να καταφύγει σε στερητικές δίαιτες) και προτείνει στρατηγικές που μπορούν να το βοηθήσουν να τα «σπάσει».
  • Σχεδιάζει ένα διαιτολόγιο προσαρμοσμένο όχι μόνο στις διατροφικές ανάγκες του ασθενούς αλλά και στον τρόπο ζωής του, εξηγώντας του το σκεπτικό πίσω από κάθε τι που προτείνει, κάνοντάς το έτσι πιο εύκολο για τον ασθενή να το ακολουθήσει.
  • Εκπαιδεύει τον ασθενή σχετικά με τις εξατομικευμένες ανάγκες του και τον βοηθά να καταλάβει τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού.

Ο γιατρός

Καθώς οι διατροφικές διαταραχές ανάλογα με την εξέλιξή τους μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας (αναιμία, διακοπή της εμμήνου ρύσης, πίεση, διαβήτη, οδοντικά θέματα, οστεοπόρωση, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα κ.λπ.) η συνδρομή ενός ή και παραπάνω ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (καρδιολόγος, οδοντίατρος, παθολόγος, γαστρεντερολόγος κ.λπ.) μπορεί να καταστεί απαραίτητη. Αυτοί είναι οι πλέον αρμόδιοι να κρίνουν αν η ζωή του ασθενούς βρίσκεται σε κίνδυνο και να αποφασίσουν για τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, η νοσηλεία είναι αναπόφευκτη καθώς ο ασθενής έχει ανάγκη από συνεχή και συστηματική παρακολούθηση.

Έκτωρ Καππάτος – Κουτρούμπας

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.