Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Ο καρκίνος του μαστού και η μεσογειακή διατροφή

Ο καρκίνος του μαστού ήταν ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες το 2020. Τα ποσοστά εμφάνισής του προβλέπεται να αυξηθούν, ειδικά στην περιοχή της Ευρώπης. Η πρόληψη επομένως αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη μείωση της αυξητικής τάσης του συγκεκριμένου καρκίνου. Η διατροφή και πιο συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή έχει αποδεδειγμένα προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου.

Η μεσογειακή διατροφή είναι η διατροφή που ακολουθείται από τους λαούς στα παράλια της Μεσογείου. Αποτελείται από άφθονο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων (λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ξηρών καρπών), μέτρια κατανάλωση θαλασσινών, δημητριακών ολικής αλέσεως και περιορισμένη κατανάλωση αναψυκτικών, κόκκινου κρέατος, αλλαντικών, γαλακτοκομικών, βουτύρου και γλυκών.

Νέα μελέτη τύπου ανασκόπησης ομπρέλας1 μάς αποκαλύπτει ότι:

  • Η μεσογειακή διατροφή έχει προστατευτική τάση για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
  • Ο καρκίνος του μαστού αναγνωρίζεται με διαφορετικούς τύπους. Η υψηλή προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή φαίνεται να έχει αρνητική συσχέτιση σε κάποιους συγκεκριμένους τύπους (ER-), που δεν επηρεάζονται από τα οιστρογόνα, όσο άλλοι τύποι καρκίνου.
  • Η μεσογειακή διατροφή λόγω της αντιφλεγμονώδους, αντιοξειδωτικής της δράσης και την ικανότητα της να ρυθμίζει διάφορες ορμόνες και παράγοντες ανάπτυξης μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η τήρηση της μεσογειακής διατροφής έχει οφέλη, όχι μόνο στον καρκίνο του μαστού, αλλά σε όλες σχεδόν τις χρόνιες παθήσεις. Μικρές βελτιώσεις, όπως η εναλλαγή του κόκκινου κρέατος με κάποιο όσπριο και η κατανάλωση 5 μερίδων λαχανικών και φρούτων καθημερινά, μπορούν να κάνουν τη διαφορά!!!

1.DOI: 10.1016/j.clnu.2023.02.012

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.