Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

liveit.gr – Χοληστερίνη: η συνήθεια που δεν υποψιαζόσασταν ότι την αυξάνει

Αν συνηθίζετε να πίνετε πολλούς αφιλτράριστους καφέδες έχετε έναν λόγο να το σκεφτείτε ξανά

Τις περισσότερες φορές, όταν σκεφτόμαστε για τα τρόφιμα που αυξάνουν την κακή χοληστερίνη, μας έρχονται στο μυαλό τροφές,  όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο και μπορεί και η ζάχαρη. Ωστόσο, σύμφωνα με καινούργιες μελέτες το τρόφιμο/ποτό που έχει την μεγαλύτερη επίδραση στην LDL είναι ο αφιλτράριστος καφές!

 

 

Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν την αύξηση της LDL στους πότες αφιλτράριστου καφέ έως και 17.8 mg (τεράστια αύξηση 10-15%). Τέτοια ποσοστό μείωσης (10-15%) επιτυγχάνονται μεσώ της χορήγησης κάποιων φαρμάκων αγωγής για την μείωση της LDL. Η συχνή κατανάλωση αφιλτράριστών καφέδων μπορεί να αυξήσει σημαντικότατα την κακή χοληστερόλη (LDL) καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα δύο ουσιών της καφεστόλης και καxεόλης.

Ο φιλτραρισμένος καφές δεν περιέχει αυτές τις ουσίες καθώς παραμένουν στο φίλτρο. Αυτές οι δύο ουσίες επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό των λιπιδίων και κυρίως της LDL. Μια μελέτη από την Νορβηγία έδειξε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά αφιλτράριστο καφέ έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω του αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με αυτούς που πίνουν φιλτραρισμένο καφέ. Οι πιο γνωστοί αφιλτράριστοι καφέδες είναι ο ελληνικός, ο γαλλικός χωρίς φίλτρο και κάποιοι στιγμιαίοι espresso.

Η  κατανάλωση φιλτραρισμένου καφέ έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με αρκετά προστατευτικά οφέλη σχεδόν για όλα τα χρόνια νοσήματα του δυτικού κόσμου, όπως τα καρδιαγγειακά, η παχυσαρκία, η υγεία του συκωτιού, η υγεία του εγκεφάλου και η προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Στην θέση σας την επόμενη φορά που θα έπινα καφέ θα επέλεγα κάποιον που είναι φιλτραρισμένος.

 

Πηγές

Tverdal A, Selmer R, Cohen JM, Thelle DS. Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter?. Eur J Prev Cardiol. 2020;27(18):1986-1993. doi:10.1177/2047487320914443

Schoeneck M, Iggman D. The effects of foods on LDL cholesterol levels: A systematic review of the accumulated evidence from systematic reviews and meta-analyses of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2021;31(5):1325-1338. doi:10.1016/j.numecd.2020.12.032

van Dam RM, Hu FB, Willett WC. Coffee, Caffeine, and Health. N Engl J Med. 2020;383(4):369-378. doi:10.1056/NEJMra1816604

https://liveit.gr/kafes-kai-xolisterini/

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.