Λίπος στο συκώτι (NAFLD)
Λίπος στο συκώτι (NAFLD)
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος (NAFLD) χαρακτηρίζεται από την υπερβολική εναπόθεση λίπους (άνω του 5%) στο ήπαρ, χωρίς αυτό να σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων. H NAFLD είναι εντελώς ασυμπωματική ασθένεια στις περισσότερες περιπτώσεις. Η ποιοτική διατροφή και η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι η θεραπεία για την μείωση του λίπους στο συκώτι και την πρόληψη των νοσημάτων που συνδέονται με τη NAFLD.
<Άλλες περιπτώσεις μεταβολικών διαταραχών
Μαζί θα πετύχουμε:
- Τη μείωση των επιπέδων λίπους στο συκώτι σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Την πρόληψη της επιδείνωσης της νόσου και των νοσημάτων συνδέονται με τη NAFLD, όπως τα καρδιαγγειακά.
Η συμβολή της διατροφής
Η ύπαρξη NAFLD συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου 2 και ινσουλινοαντίσταση.
Η NAFLD μπορεί να επιδεινωθεί προκαλώντας ηπατική στεάτωση (NASH) και ηπατική κίρρωση.
Η ηπατική στεάτωση (NASH) είναι η ύπαρξη υψηλού ποσοστού λίπους στα λιποκύτταρα,η ύπαρξη φλεγμονής και ballooning.
Η κίρρωση του ήπατος είναι μια ακόμα πιο σοβαρή μορφή χρόνιας ηπατικής νόσου που μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την ζωή. Τα ηπατοκύτταρα νεκρώνουν και χάνουν την λειτουργία τους.
Η NAFLD είναι η πιο συχνή χρόνια ασθένεια του ήπατος και τα ποσοστά εμφάνισης της στον πληθυσμό ολοένα και αυξάνονται. Περίπου το 25% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει NAFLD, ενώ το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στους ανθρώπους με μεγαλύτερα ποσοστά λίπους (υπερβαρότητα, παχυσαρκία).
Αιτίες
- Τα υψηλά ποσοστά σωματικού λίπους
- Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, ιδιαίτερα από αναψυκτικά με ζάχαρη
- Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών
- Μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών
- Διαταραχές στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου
- Παρουσία γενετικών και επιγενετικών παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για NAFLD.
Η μοναδική θεραπεία για την NAFLD είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής με αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση. Η διατροφή έχει φανεί πως είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση NAFLD, αλλά και η κύρια θεραπεία.
- Η υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου διατροφικού μοντέλου με γνώμονα την μεσογειακή διατροφή ή μια διατροφή μειωμένων υδατανθράκων με τρόφιμα που προάγουν την προστασία του συκωτιού.
- Η μείωση του σωματικού λίπους και η βελτίωση της σύστασης σώματος
- Ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων
- Ο περιορισμός της ζάχαρης, ιδιαίτερα από τα ζαχαρούχα αναψυκτικά
- Η αύξηση ωφέλιμων λιπαρών
- Η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος
- Η βελτίωση της εντερική μικροχλωρίδας
Άλλες περιπτώσεις μεταβολικών διαταραχών