Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Λίπος στο συκώτι (NAFLD)

Λίπος στο συκώτι (NAFLD)

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος (NAFLD) χαρακτηρίζεται από την υπερβολική εναπόθεση λίπους (άνω του 5%) στο ήπαρ, χωρίς αυτό να σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων. H NAFLD είναι εντελώς ασυμπωματική ασθένεια στις περισσότερες περιπτώσεις. Η ποιοτική διατροφή και η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι η θεραπεία για την μείωση του λίπους στο συκώτι και την πρόληψη των νοσημάτων που συνδέονται με τη NAFLD.

<Άλλες περιπτώσεις μεταβολικών διαταραχών

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Η ύπαρξη NAFLD συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου 2 και ινσουλινοαντίσταση.

Η NAFLD μπορεί να επιδεινωθεί προκαλώντας ηπατική στεάτωση (NASH) και ηπατική κίρρωση.

Η ηπατική στεάτωση (NASH) είναι η ύπαρξη υψηλού ποσοστού λίπους στα λιποκύτταρα,η  ύπαρξη φλεγμονής και ballooning.

Η κίρρωση του ήπατος είναι μια ακόμα πιο σοβαρή μορφή χρόνιας ηπατικής νόσου που μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την ζωή. Τα ηπατοκύτταρα νεκρώνουν και χάνουν την λειτουργία τους.     

Η NAFLD είναι η πιο συχνή χρόνια ασθένεια του ήπατος και τα ποσοστά εμφάνισης της στον πληθυσμό ολοένα και αυξάνονται. Περίπου το 25% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει NAFLD, ενώ το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στους ανθρώπους με μεγαλύτερα ποσοστά λίπους (υπερβαρότητα, παχυσαρκία).

Αιτίες

  • Τα υψηλά ποσοστά σωματικού λίπους
  • Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, ιδιαίτερα από αναψυκτικά με ζάχαρη
  • Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών
  • Μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών
  • Διαταραχές στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου
  • Παρουσία γενετικών και επιγενετικών παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για NAFLD.

Η μοναδική θεραπεία για την NAFLD είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής με αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση. Η διατροφή έχει φανεί πως είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση NAFLD, αλλά και η κύρια θεραπεία.

  • Η υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου διατροφικού μοντέλου με γνώμονα την μεσογειακή διατροφή ή μια διατροφή μειωμένων υδατανθράκων με τρόφιμα που προάγουν την προστασία του συκωτιού.
  • Η μείωση του σωματικού λίπους και η βελτίωση της σύστασης σώματος
  • Ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων
  • Ο περιορισμός της ζάχαρης, ιδιαίτερα από τα ζαχαρούχα αναψυκτικά
  • Η αύξηση ωφέλιμων λιπαρών
  • Η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος
  • Η βελτίωση της εντερική μικροχλωρίδας

Σχετικά άρθρα

Ozempic-nutrition
Σχολιασμός από έναν διαιτολόγο για το "μαγικό ενέσιμο φάρμακο" Ozempic
ΕΚΤΩΡ ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc , MSc   Η πλειοψηφία των επιστημόνων υγείας...
Περισσότερα
ektoras1
slpress.gr - Δήλωση του Έκτορα Καππάτου Κουτρούμπα στην δημοσιογράφο Όλγα Μαύρου για το φάρμακο Ozempic
Μήνες τώρα λείπει από τα ράφια των φαρμακείων ένα σκεύασμα πολύ σημαντικό, το Ozempic, με μια δραστική...
Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.