Καρδιαγγειακά νοσήματα
Υπέρταση
Η υπέρταση ή αλλιώς η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι μια από της σοβαρότερες ασθένειες της σύγχρονης εποχής, διότι αυξάνει τον κίνδυνο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υπέρταση γίνεται όλο και πιο συχνή και πολύ συχνά μένει αδιάγνωστη.
<Άλλες περιπτώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων
Μαζί θα πετύχουμε:
- Μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσα από μια πιο ποιοτική διατροφή και μέσα από την απώλεια λίπους.
- Διατροφική εκπαίδευση για τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα και πώς να ελέγχουμε τις διατροφικές ετικέτες.
- Πρόληψη άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η συμβολή της διατροφής
Το μεγαλύτερο σωματικό βάρος, η διατροφή χωρίς πρόγραμμα με επιλογές κακής ποιότητας, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, το υπερβολικό στρες και ο λιγοστός ή κακής ποιότητας ύπνος δρουν συνεργατικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εμφάνιση της υπέρτασης.
- Η σωστή διατροφική εκπαίδευση, μέσα από ένα εξατομικευμένο πλάνο, κυρίως με βάση την μεσογειακή διατροφή, που θα στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και ζωικών τροφίμων, όπως τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, κεφίρ), και τα μικρά λιπαρά ψάρια, θα αποτελεί την βάση της διατροφικής θεραπείας.
- Η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι εξίσου σημαντική. Η πλειοψηφία της πρόσληψης του αλατιού προέρχεται από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αρτοσκευάσματα, οι σάλτσες και τα γλυκά, και όχι από την ποσότητα που προσθέτουμε στο φαγητό μας. Η εκπαίδευση για την αναγνώριση των τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφικής θεραπείας.
- Ο περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων (γλυκά, αναψυκτικά, αλμυρά σνακς) και ο περιορισμός στην κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος είναι επίσης βασικά κομμάτια της θεραπείας.
Άλλες περιπτώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων