Γαστρεντερικές διαταραχές
Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση κατά την όποια η γαστρεντερική κινητικότητα έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που το άτομο δεν μπορεί εύκολα να αφοδεύσει. Στη δυσκοιλιότητα η συχνότητα αφόδευσης είναι λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα με συχνή παρουσία σκληρών κοπράνων. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην συχνότητα που πάμε τουαλέτα, στην σύσταση των κοπράνων και στον πόνο που αισθανόμαστε στο γαστρεντερικό μας σύστημα.
<Άλλες περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών
Μαζί θα πετύχουμε:
- Την καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την αύξηση της συχνότητας των κενώσεων.
- Την μείωση των αρνητικών συμπτωμάτων όπως ο πόνος.
- Την βελτίωση της ποιότητας της ζωής
- Μειώνουμε τον κίνδυνο για νοσήματα που συνδέονται με την χρόνια δυσκοιλιότητα όπως οι αιμορροΐδες και η εκκολποματίτιδα.
Η συμβολή της διατροφής
Eκτιμάται ότι το 27% του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου το 1/3 πάσχει από δυσκοιλιότητα. Υπάρχουν κάποιες διαφορές που σχετίζονται με το φύλο και την ηλικία, καθώς η δυσκοιλιότητα είναι πιο συχνή στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Η δυσκοιλιότητα δυσχεραίνει την ποιότητα της ζωής, αυξάνει της συννοσηρότητες, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, και αυξάνει το κόστος υγείας. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος καθώς και της κινητικότητας του.
Διατροφικές συμβουλές:
- Η επαρκής ενυδάτωση με νερό μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του εντέρου στους ανθρώπους που δεν πίνουν πολύ νερό
- Μια εξατομικευμένη παρέμβαση με σταδιακή αύξηση των τροφών που έχουν αποδεδειγμένη υπακτική δράση βελτιώνει την γαστρεντερική κινητικότητα και κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά, αυξάνοντας την συχνότητα των κενώσεων
- Η άσκηση και η κίνηση επίσης παίζουν σοβαρό ρόλο στην μάχη κατά της δυσκοιλιότητας
- Συμπληρώματα διατροφής και διάφορα βότανα μπορούν να βοηθήσουν στη συχνότητα των κενώσεων.
Άλλες περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών