Μεταβολικές διαταραχές
Διαβήτης τύπου 1&2
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Η διαφορά του τύπου Ι και ΙΙ είναι η αιτία εμφάνισης. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι είναι αυτοάνοσος δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται κυρίως λόγω των αλλαγών του τρόπου ζωής, όπως τα αυξημένα ποσοστά λίπους, η κακής ποιότητας διατροφή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και κάποιοι γενετικοί παράγοντες.
Ο ρόλος της υγιεινής διατροφής στην ρύθμιση του ΣΔ είναι απαραίτητος και καθοριστικός για την εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών του.
<Άλλες περιπτώσεις μεταβολικών διαταραχών
Μαζί θα πετύχουμε:
- Τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και την αποφυγή υπό - και υπεργλυκαιμιών.
- Την πρόληψη μικροαγγειακών και μακροαγγειακών επιπλοκών του διαβήτη, ειδικά των καρδιαγγειακών.
- Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής περιορίζοντας την απόλυτη στέρηση και ακούγοντας τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Η συμβολή της διατροφής
Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται και οι δύο μορφές όλο και πιο συχνά.
Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι και οι δύο μορφές μπορεί να εμφανιστούν σε όλη την διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Παλιά ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ θεωρούταν ασθένεια των μεσηλίκων. Δυστυχώς στις μέρες μας μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά λόγω κακών συνηθειών.
Οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να τρώνε όπως θα έπρεπε να τρώνε όλοι οι άνθρωποι! Απλά σε αυτούς οι επιπτώσεις τις ανθυγιεινής διατροφής είναι άμεσες και πιο ισχυρές μακροχρόνια.
Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι:
- Η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ασθενούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαχείρισης των επιπέδων γλυκόζης. Οι σωστοί συνδυασμοί των τροφίμων, οι κατάλληλες ποσότητες και ο σωστός χρονισμός των γευμάτων δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
- Η διατροφική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η γνώση των ισοδύναμων υδατάνθρακα για την σωστή λήψη των κατάλληλων μονάδων ινσουλίνης ανά γεύμα και ανά ημέρα είναι απαραίτητη για την βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
- Η μείωση του λίπους και ιδιαίτερα του λίπους γύρω από την κοιλιά μπορεί να επιφέρει και υποστροφή του Σακχαρώδους διαβήτη 2.
- Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών σε σταθερή και μακροχρόνια βάση είναι το κλειδί για τον έλεγχο και την πρόληψη των επιπλοκών του Σακχαρώδους διαβήτη 2 (μικροαγγειακών και μακροαγγειακών επιπλοκών).
- Η σημαντική μείωση λίπους, η υιοθέτηση μιας υψηλής σε ποιότητα διατροφής και η εντατική άσκηση μπορούν ακόμα να καταφέρουν την υποστροφή του διαβήτη τύπου 2, δηλαδή ο ασθενής να καταφέρει να έχει τις τιμές γλυκόζης στο αίμα του σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Άλλες περιπτώσεις μεταβολικών διαταραχών