Διατροφικές διαταραχές
Υπερφαγία
Έχω φάει μόλις το βραδινό μου το οποίο ήταν χορταστικό και θα έπρεπε να με έκανε να νιώθω ότι έχω χορτάσει. Παρόλα αυτά αισθάνομαι μια ορμή που δεν μπορώ να την ελέγξω, θέλω να πάω στο ράφι που κρύβω τις σοκολάτες και τα μπισκότα και να τα φάω όλα. Όσα περισσότερα έχω τόσα περισσότερα θα φάω. Τρώω τόσο γρήγορα σαν να μην υπάρχει αύριο. Δεν προλαβαίνω να μασήσω καλά την τροφή. Όλα τα παραπάνω τα κάνω κρυφά. Είναι το μυστικό μου. Κάποιες φορές μπορεί να τρώω ενώ οδηγώ ή ακόμα και στο κρεβάτι, αλλά ποτέ δεν αφήνω ίχνη. Αισθάνομαι συνέχεια αηδιασμένος/η και ντροπιασμένος/η από τον εαυτό μου και ξέρω πως αυτό είναι λάθος αλλά δεν μπορώ να μην το κάνω. Οι αγαπημένοι μου άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για όλα αυτά. Το φαγητό μού ελέγχει την ζωή και όχι εγώ.
< Διατροφικές διαταραχές
Μαζί θα πετύχουμε:
- Μείωση υπερφαγικών επεισοδίων και βελτίωση της σχέσης με το φαγητό.
- Βελτίωση θρέψης μέσα από την διατροφική εκπαίδευση και τον προγραμματισμό των γευμάτων.
- Πρόληψη και βελτίωση νοσημάτων, διαταραχών που έχουν σχέση με τη διατροφή (υψηλή χοληστερίνη, λίπος στο συκώτι ..)
Χαρακτηριστικά
- Συστηματική κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. έφαγα μια ολόκληρη πίτσα, μετά μια γλυκιά κρέπα και δύο παγωτά σε μιάμιση ώρα).
- Αίσθηση απουσίας ελέγχου κατά την κατανάλωση τροφής
- Γρήγορη κατανάλωση φαγητού, κρυφά, με αίσθημα ενοχής
- Ένα μόνιμο άγχος γύρω από την διατροφή
- Τα υπερφαγικά επεισόδια πρέπει να γίνονται 2 φορές ανά εβδομάδα για 3 μήνες τουλάχιστον. Η αδηφαγική διαταραχή δεν έχει σχέση με το “βγήκα μια Κυριακή με τους φίλους μου και φάγαμε περισσότερο από ό,τι έπρεπε”. Είναι μια συστηματική διατροφική συμπεριφορά που έχει άμεση σχέση με τον ψυχικό κόσμο του θεραπευόμενου.
Σημαντική διαφορά αδηφαγικής διαταραχής και βουλιμίας: και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν υπερφαγικά επεισόδια, αλλά μόνο στην βουλιμία υπάρχουν αντιρροπιστικές συμπεριφορές (εμετός, διάρροιες, υπεργυμναστική).
Διατροφική αντιμετώπιση
Στην αδηφαγική διαταραχή το πρωταρχικό ζήτημα που χρήζει βελτίωσης δεν είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά η μείωση της συχνότητας των υπερφαγικών επεισοδίων.
Η δίαιτα και η προσπάθεια για μείωση βάρους ειδικά με στερητικές διατροφές θα οδηγήσει ξεκάθαρα σε έναν φαύλο κύκλο που θα διαιωνίζει και θα χειροτερεύει τα υπερφαγικά επεισόδια και την ψυχική υγεία του θεραπευόμενου.
Η μείωση του βάρους και η βελτίωση της εμφάνισης θα έρθει, αφού υπάρξει μείωση των υπερφαγικών επεισοδίων και αλλαγή του τρόπου ζωής. Η αλλαγή είναι μακροχρόνια και δεν γίνεται μέσα σε μια μέρα.
Εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση (ΟΧΙ ΔΙΑΙΤΑ) σύμφωνα με την ζωή και τις διατροφικές αρέσκειες του κάθε θεραπευόμενου.
- Πολλά και συχνά γεύματα ανά 3 ώρες
- Διατροφική εκπαίδευση στις μερίδες τροφίμων και τους κατάλληλους συνδυασμούς
- Τεχνικές ενσυνείδητης διατροφή (Mindful eating)
- Διόρθωση διατροφικών ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά
- Προγραμματισμός : λίστα τροφίμων, επιλογή τροφίμων, κατάλληλες συνταγές
- Οδηγίες κατανάλωσης τροφής σε κοινωνικές εκδηλώσεις και φαγητό εκτός σπιτιού
- Αποφυγή ερεθισμάτων που έχουν υψηλή πιθανότητα να γίνει υπερφαγικό επεισόδιο.
Περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε