Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Γαστρεντερικές διαταραχές

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια από τις πιο συχνές γαστρεντερικές διαταραχές στον πληθυσμό και μια από τις πιο ταχέως αυξανόμενες.

<Άλλες περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πάθηση, στην οποία υπάρχει συχνή παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου με αποτέλεσμα τη δημιουργία διαταραχών και συμπτωμάτων, όπως οι καούρες ο βήχας, ο πονόλαιμος, η διαφοροποίηση της φωνής.

Συχνά συμπτώματα είναι:

  • Καούρες
  • Παλινδρόμηση περιεχομένου του στομάχου
  • Πόνος στο στήθος χωρίς την αίσθηση του καψίματος
  • Βήχας
  • Διαφοροποίηση φωνής
  • Πονόλαιμος

Η αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια υπολογίζεται περίπου στο 20%. Οι διατροφικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη διαθεσιμότητα και κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα λίπους και η αύξηση της παχυσαρκίας, έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την αύξηση αυτή. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χρειάζεται έναν ειδικό χειρισμό στα τρόφιμα, καθώς κάποια επιδεινώνουν τα συμπτώματα, ενώ κάποια άλλα φαίνεται να τα μειώνουν.

Τρόφιμα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα

  • Καυτερά τρόφιμα
  • Λιπαρά γευμάτα, ειδικά τις ώρες κοντά στον ύπνο
  • Ο καφές, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά
  • Τρόφιμα τα οποία είναι όξινα, όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το λεμόνι
  • Τρόφιμα με υψηλά FODMAPs, ειδικά το κρεμμύδι και το σκόρδο, που χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα κάνοντας την διέλευση του γαστρικού υγρού ευκολότερη προς το στόμα

Θεραπευτικές διατροφικές οδηγίες:

  • Μια διατροφή υψηλή σε ποιότητα με περιορισμό των τροφίμων που πυροδοτούν τις παλινδρομήσεις (δείτε bullets παραπάνω)
  • Μείωση σωματικού λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλίας
  • Τα κατάλληλα συμπληρώματα που αποδεδειγμένα βοηθούν
  • Η βελτίωση του συνολικού τρόπου ζωής

Όλα τα παραπάνω μπορούν καθοριστικά να βελτιώσουν τα συμπτώματα τις γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης, ακόμα και να την θεραπεύσουν.

Σχετικά άρθρα

3 (1)
Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου(IBS) και δίαιτα Low FODMAPs
Το IBS είναι από τις πιο κοινές λειτουργικές διαταραχές στον πληθυσμό με συχνότερα  συμπτώματα τα αυξημένα...
Περισσότερα
JULY23-7
Πρηξίματα – αέρια – φούσκωμα και ο ρόλος του διαιτολόγου - διατροφολόγου
Τα αέρια είτε παράγονται στο γαστρεντερικό μας ή εισάγονται όταν τρώμε ή μασάμε. Στο ανθρώπινο σώμα παρατηρούνται...
Περισσότερα
6 (2)
Διατροφή και δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.  Υπάρχει η γενικευμένη αντίληψη...
Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.