Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Διατροφή και Ψυχική υγεία

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην διατροφή και την ψυχική υγεία. Η διατροφή που κάνουμε επηρεάζει τις ψυχικές διαταραχές και οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν τη διατροφή. Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης ως εναλλακτική ή συμπληρωματική  θεραπεία στις ψυχικές διαταραχές αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Η πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους λόγω της χρόνιας  φαρμακευτικής αγωγής, της αρνητικής διάθεσης και του άγχους είναι απαραίτητη καθώς είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

Μαζί θα πετύχουμε:

Η συμβολή της διατροφής

Οι ψυχικές διαταραχές δυστυχώς είναι ιδιαίτερα συχνές στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Σε κάποιες χώρες υπολογίζεται πως περίπου το 50% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αντιμετωπίσουν κάποιας μορφής διαταραχή.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μια διατροφή χαμηλής ποιότητας, να έχουν χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης, να έχουν ακατάστατη πρόσληψη τροφής και να κινδυνεύουν από επισιτιστική ανασφάλεια.

Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την ψυχική υγεία. Η διατροφή που κάνουμε επηρεάζει τις ψυχικές διαταραχές και οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν την διατροφή.

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια, ειδικά παρατήρησης, έχουν δείξει πως μια διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και λιπαρά ψάρια έχει προστατευτικό χαρακτήρα στην κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές(Shafiei et al., 2019). Αντιθέτως η υψηλή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων αυξάνει το κίνδυνο για την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές.

Σπουδαίες μελέτες παρέμβασης δείχνουν πως η μεσογειακού τύπου διατροφή και γενικά μια διατροφή υψηλής ποιότητας βελτιώνει αισθητά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της ψύχωσης. Το πεδίο αυτό της διατροφής και των ψυχικών διαταραχών είναι σχετικά καινούργιο και αναμένονται πολλές εξελίξεις σε αυτό.

Η πρόληψη της συχνής αύξησης βάρους που μπορεί να οφείλεται στη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού ή στην χορήγηση φαρμάκων είναι βασικός στόχος της διατροφικής παρέμβασης. Το αυξημένο σωματικό λίπος έχει αρνητική επίπτωση στην ψυχική υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη τύπου II  και ασθενειών του αναπνευστικού.

Η έγκαιρη διατροφική παρέμβαση βοηθάει στην πρόληψη της ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών που εμφανίζονται συχνά στους ασθενείς με ψυχικές διαταραχές.

Σχετικά άρθρα

nighteating
Διατροφικές διαταραχές - Οι ειδικοί που πρέπει να εμπιστευθείτε
Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν καταρχήν ένα σοβαρό πρόβλημα  ψυχικής υγείας. Ωστόσο, επειδή πρόκειται...
Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.