Κλινική διατροφή
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Υγεία της καρδίας ή Καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Ο ρόλος της διατροφής για την πρόληψη των καρδιαγγειακών είναι αδιαμφισβήτητος. Υπάρχουν διατροφές και τρόφιμα που βοηθούν στην σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία και άλλα που την επιδεινώνουν. Μαζί μπορούμε μέσα από μια εξατομικευμένη παρέμβαση να μειώσουμε τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων (π.χ. στεφανιαία νόσος, έμφραγμα), να βελτιώσουμε τους παράγοντες κινδύνου, όπως η χοληστερίνη, η αρτηριακή πίεση και το υψηλότερο ζάχαρο (προδιαβήτης – διαβήτης).
Η υπέρταση ή αλλιώς η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι μια από της σοβαρότερες ασθένειες της σύγχρονης εποχής, διότι αυξάνει τον κίνδυνο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υπέρταση γίνεται όλο και πιο συχνή και πολύ συχνά μένει αδιάγνωστη. Το μεγαλύτερο σωματικό βάρος, η διατροφή χωρίς πρόγραμμα με επιλογές κακής ποιότητας, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, το υπερβολικό στρες και ο λιγοστός ή κακής ποιότητας ύπνος δρουν συνεργατικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εμφάνιση της υπέρτασης.
- Η σωστή διατροφική εκπαίδευση, μέσα από ένα εξατομικευμένο πλάνο, κυρίως με βάση την μεσογειακή διατροφή, που θα στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και ζωικών τροφίμων, όπως τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, κεφίρ), και τα μικρά λιπαρά ψάρια, θα αποτελεί την βάση της διατροφικής θεραπείας.
- Η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι εξίσου σημαντική. Η πλειοψηφία της πρόσληψης του αλατιού προέρχεται από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αρτοσκευάσματα, οι σάλτσες και τα γλυκά, και όχι από την ποσότητα που προσθέτουμε στο φαγητό μας. Η εκπαίδευση για την αναγνώριση των τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφικής θεραπείας.
- Ο περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων (γλυκά, αναψυκτικά, αλμυρά σνακς) και ο περιορισμός στην κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος είναι επίσης βασικά κομμάτια της θεραπείας.
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:
- Μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσα από μια πιο ποιοτική διατροφή και μέσα από την απώλεια λίπους.
- Διατροφική εκπαίδευση για τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα και πως να τα ελέγχουμε τις διατροφικές ετικέτες.
- Η πρόληψη άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
.
- Η ύπαρξη φυσιολογικών επιπέδων λίπους, ιδιαίτερα γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.
- Η υιοθέτησης μιας εξατομικευμένης διατροφής που προστατεύει την καρδιά, μειώνοντας την κακή χοληστερίνη (LDL), τα τριγλυκερίδια, την ολική χοληστερίνη και βελτιώνοντας την καλή χοληστερίνη (HDL). Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή για τους περισσότερους ανθρώπους έχει εξαιρετικές προστατευτικές δράσεις στην υγεία της καρδιάς και στην προστασία των αγγείων.
- Η μείωση πρόσληψης αλατιού (NaCl) είναι εξίσου σημαντική. Η εκπαίδευση για την αναγνώριση των τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφικής θεραπείας.
- Ο περιορισμός κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων (γλυκά, αναψυκτικά, αλμυρά σνακ) και ο περιορισμός στην κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος είναι επίσης βασικά κομμάτια της θεραπείας.
- Η συστηματική άσκηση/ φυσική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος και η διαχείριση των επιπέδων του στρες είναι απαραίτητηα.
- H μείωση των λιπιδίων στο αίμα σε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά επίπεδα
- Υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών σε μακροχρόνια βάση
- Μείωση σωματικού λίπους
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ είναι και στις δύο περιπτώσεις μια χρόνια νόσος που επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η διαφορά τους είναι πως η αιτία εμφάνισης. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι είναι αυτοάνοσος δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζετε κυρίως λόγω των αλλαγών του τρόπου ζωής όπως τα αυξημένα ποσοστά λίπους, η κακής ποιότητας διατροφή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και κάποιοι γενετικοί παράγοντες.
Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται και οι δύο μορφές όλο και πιο συχνά. Δυστηχώς γνωρίζουμε ότι και οι δύο μορφές μπορεί να εξελιχθούν σε όλη την διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Παλιά ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ θεωρούνταν ασθένεια των μεσηλίκων λόγω στις μέρες μας εμφανίζετε και σε παιδία λόγω κακών συνηθειών.
Οι διαβητικοί πρέπει να τρώνε όπως θα έπρεπε να τρώνε όλοι άνθρωποι! Απλά σε αυτούς οι επιπτώσεις τις ανθυγιεινής διατροφής είναι άμεσες και πιο ισχυρές μαρκοχρόνια.
- Η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ασθενούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαχείρισης των επιπέδων γλυκόζης. Οι σωστοί συνδυασμοί των τροφίμων, οι κατάλληλες ποσότητες και ο σωστός χρονισμός των γευμάτων δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
- Η διατροφική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η γνώση των ισοδύναμων υδατάνθρακα για την σωστή λήψη των κατάλληλων μονάδων ινσουλίνης ανά γεύμα και ανά ημέρα είναι απαραίτητη για την βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
- Η μείωση του λίπους και ιδιαίτερα του λίπους γύρω από την κοιλιά μπορεί να επιφέρει και υποστροφή του σακχαρώδη διαβήτη 2.
- Η υιοθέτηση υγιεινών συνήθειων σε σταθερή και μακροχρόνια βάση είναι το κλειδί για τον έλεγχο και την πρόληψη των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη 2 (μικροαγγειακών και μακροαγγειακών επιπλοκών).
- Η σημαντική μείωση λίπους, η υιοθέτηση μιας υψηλής σε ποιότητα διατροφής και η εντατική άσκηση μπορούν ακόμα να καταφέρουν την υποστροφή του διαβήτη τύπου 2, δηλαδή ο ασθενής να καταφέρει να έχει τις τιμές γλυκόζης στο αίμα του σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:
- Έλεγχός των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και αποφυγή υπό και υπεργλυκαιμιών.
- Πρόληψη μικροαγγείακων και μακροαγγειακών νοσημάτων, ειδικά των καρδιαγγειακών.
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής περιορίζοντας την απόλυτη στέρηση και ακούγοντας τις ανάγκες του κάθε ασθενή.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα συνδυασμός διάφορων παθήσεων.
Ο ασθενής πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 από τα 5 παρακάτω κριτήρια:
- Υπερβολικό λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς
- Υψηλή χοληστερίνη ή υψηλά τριγλυκερίδια
- Υπέρταση (πίεση άνω του 140/90 mmHg)
- Διαταραχή στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (ινσουλινοαντίσταση)
Τα ποσοστά του μεταβολικού συνδρόμου αυξάνονται στον πληθυσμό me ραγδαίο ρυθμό. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών.
Μέσα από την αλλαγή των αιτίων που οδήγησαν στο μεταβολικό σύνδρομο, όπως η βελτίωση της διατροφής, μπορεί να υπάρξει πλήρης υποστροφή και μείωση του κίνδυνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών.
Μέσα από μια εξατομικευμένη παρέμβαση που ταιριάζει αποκλειστικά σε σας μπορούμε να πετύχουμε:
- Μείωση συνολικού λίπους και γύρω από την περιοχή της κοιλιάς
- Μείωση της χοληστερίνης και των τριλυκεριδίων
- Μείωση της αρτηριακής πίεσης και επαναφορά της στα φυσιολογικά όρια
- Επαναφορά των επιπέδων γλυκόζης στα φυσιολογικά όρια και μείωση των επιπέδων ινσουλινοαντίστασης
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:
- Βελτίωση ή ακόμα και υποστροφή του μεταβολικού συνδρόμου μειώνοντας τους παράγοντες που το αποτελούν.
- Πρόληψη συχνών νοσημάτων που σχετίζονται με αυτό όπως τα καρδιαγγείακα και ο σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ.