Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ BSc, MSc
Master of Clinical Nutrition, University of Aberdeen, Medical Sciences and Nutrition, Medicine School
ESPEN Diploma in Clinical Nutrition , Dietetics and Clinical Nutrition Services, Εuropan Society for Clinical Nutrition and Metabolism
Πτυχίο Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ)
Γεια σας!
Είμαι ο Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας και είμαι διαιτολόγος- διατροφολόγος (BSc, MSc).
Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού ΜSc στην κλινική διατροφή από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, Medical Sciences and Nutrition, Medicine School. Το ταξίδι μου στο επάγγελμα αυτό ξεκίνησε το 2013 από το τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΤΕΙ Κρήτης), όπου ολοκλήρωσα το προπτυχιακό μου πρόγραμμα στην διατροφή και τη διαιτολογία.
Πραγματοποίησα εξάμηνη πρακτική στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», στο διαιτολογικό τμήμα, παρακολουθώντας όλο το εύρος των κλινικών περιπτώσεων (2017-2018). Η πτυχιακή μου εργασία ήταν σχετική με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων σε σχολεία για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και υπερβαρότητας.
2017-2021: Τα κλινικά περιστατικά που αντιμετώπισα μού δημιούργησαν την ανάγκη να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου πάνω στην κλινική διατροφή και από τότε άρχισα να παρακολουθώ τα κορυφαία σεμινάρια κλινικής διατροφής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής/Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN), τα LLL.
Μετά από περίπου 4 χρόνια παρακολουθήσεων περίπου 20 σεμιναρίων LLL δια ζώσης και αλλά 20 + Online, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τις εξετάσεις στο καθένα από αυτά, οδηγήθηκα στην τελική εξέταση για την απόκτηση του διπλώματος ESPEN EUROPEAN DIPLOMA IN CLINICAL NUTRITION AND METABOLISM το 2021. Ένα δίπλωμα ισότιμο ενός μεταπτυχιακού στην κλινική διατροφή, αν όχι ανώτερο, το οποίο ελάχιστοι κατέχουν στην Ελλάδα.
Το 2019 μέχρι το 2020 εκπλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις με την ειδικότητα του διαιτολόγου.
Το 2020 ξεκίνησα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Κλινική Διατροφή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Aberdeen, στο τμήμα Medical Sciences and Nutrition. Το πρόγραμμα διήρκησε 2 χρόνια και το ολοκλήρωσα με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2022, αποκτώντας το τίτλο MSc στην Κλινική διατροφή.
Το 2021 παρακολούθησα το πρόγραμμα του ΚΕΑΔΔ (Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγ. Βρεττανίας υπό την αιγίδα της British Psychological Society, που μου έδωσε τις πολύτιμες γνώσεις και τα εργαλεία για να βοηθάω τα άτομα που πάσχουν από κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής να την διαχειριστούν και να αποκτήσουν σταδιακά μια υγιή σχέση με το φαγητό (Master Practitioner in eating disorders 2021).
Το 2022 εκπαιδεύτηκα στην ειδική διατροφή Low-FODMAPs για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου έντερου από το Life Academy με δύο σεμινάρια. Η διαταραχή του ευερέθιστου εντέρου είναι μια από τις πιο συχνές γαστρεντερικές διαταραχές στον πληθυσμό μας.
Το 2019 παρακολούθησα το πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ με τίτλο Διαχείριση του Στρες στην Υγεία με ακαδημαϊκό υπεύθυνο τον καθηγητή Ιατρικής κύριο Γ. Χρούσο. Εκεί εκπαιδεύτηκα στον καθοριστικό ρόλο του στρες στην υγεία και την διατροφή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ποιες συμπεριφορές και τρόφιμα έχουν θετικές ή αρνητικές επιδράσεις στην υγεία τους. Το δύσκολο κομμάτι είναι να τις εφαρμόσουν. Η συμβουλευτική είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποτελεσματικότητα ενός διαιτολογικού προγράμματος αλλά και για την αλλαγή των συνήθειων μας. Παρακολούθησα την εξαιρετική εκπαίδευση διάρκειας 6 μηνών για τις Τεχνικές Τροποποίησης Συμπεριφοράς και Ελέγχου Βάρους το 2019 από το nutrilab.
Έχω παρακολουθήσει διάφορες μετεκπαιδεύσεις σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως του Wagenigen, του Yale, το Stanford, το Colorado, MacMaster και τοEmpory πάνω στην διατροφή, την ευεξία, την άσκηση και την ψυχολογία.
Στα πανεπιστήμια του Wagenigen και του Colorado παρακολούθησα σεμινάρια για τη εντερική μικροχλωρίδα, τον άξονα εντέρου και εγκεφάλου και την σχέση τους με την διατροφή. Η εντερική μικροχλωρίδα είναι μέσα στα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα αυτήν την περίοδο. Από το πανεπιστήμιο του Stanford παρακολούθησα μετεκπαιδεύσεις πάνω στην ενσυνείδητη διατροφή (Mindful eating), στην βιωσιμότητα της διατροφής και την επίτευξη της ευεξίας.
Από την εποχή του προπτυχιακού μέχρι τώρα έχω παρακολουθήσει γύρω στα 25 ελληνικά και ξένα συνέδρια γύρω από την διατροφή. Κάθε χρόνο προσπαθώ να γίνομαι όλο και πιο ενεργός και να παρακολουθώ όλο και περισσότερα.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
9/2021 University of Colorado Boulder, Gut Check, exploring your Microbiome Certificate
7/2021 Wageningen University and Reserch, Nutrition and Health, Human Microbiome Certificate, Medical Microbiology and Bacteriology.
2021 National Centre for Eating Disorders (NCfED) by KEAD, Diploma of Education, Master Practitioner programme in Eating Disorders and Obesity
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
2022 έως και σήμερα συνεργάζομαι με τη Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου.
12/2022 καθηγητής Αθλητικής Διατροφής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Επιστημονικού Κολλεγίου Ελλάδας (SCG).
2/ 2022 συνιδρυτής και συνδιαχειριστής του blog διατροφής Trofi gia threpsi μαζί με άλλους 4 διαιτολόγους-διατροφολόγους.
2021 έως και σήμερα διαιτολόγος διατροφολόγος στον ιδιωτικό τομέα.
2019-2020 Στρατιωτικές υποχρεώσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο με την ειδικότητα του διαιτολόγου
2020 Άδεια άσκησης επαγγέλματος διαιτολόγου διατροφολόγου