Διατροφή στα στάδια της ζωής
Διατροφή και εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι μια απαιτητική περίοδος, καθώς υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για τη μητέρα και το έμβρυο. Στην εγκυμοσύνη υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, γιατί είναι απαραίτητα για τη δημιουργία καινούργιων ιστών, όπως το έμβρυο, ο πλακούντας, και για την ανάπτυξη ιστών που ήδη υπάρχουν, όπως η μήτρα και ο λιπώδης ιστός.
Μαζί θα πετύχουμε:
- Τη βέλτιστη κάλυψη των αυξημένων αναγκών της εγκυμοσύνης σε θρεπτικά συστατικά.
- Την πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη στα επιθυμητά όρια.
- Την υιοθέτηση μιας διατροφής που θα μειώνει τον κίνδυνο των επιπλοκών για την εγκυμοσύνη, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και ο δυσλιπιδαιμία.
Η συμβολή της διατροφής
Ο έλεγχος της αύξησης του σωματικού βάρους που θα υπάρξει σε μια εγκυμοσύνη είναι βασική παράμετρος για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και για την αποφυγή επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη. Η αύξηση βάρους πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο εύρος, ούτε αλόγιστα ούτε λιγότερο από όσο πρέπει.
- Η προτεινόμενη αύξηση βάρους καθορίζεται από το αρχικό βάρος της μητέρας.
- Αν μια μητέρα έχει χαμηλότερο από το φυσιολογικό βάρος, προτείνεται η μεγαλύτερη αύξηση του βάρους.
- Εάν μια μητέρα έχει παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος, προτείνετε μικρότερη αύξηση βάρους.
- Ο ρυθμός αύξησης του βάρους είναι επίσης σημαντικός και πρέπει να γίνεται σταδιακά.
Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες δεν φτάνουν στα επιθυμητά επίπεδα βάρους. Μια πρόσφατη ανασκόπηση υποδεικνύει ότι περίπου το 70% των εγκύων σε έναν πληθυσμό 1.2 εκατομμυρίων εγκύων είχαν διαφορετική πρόσληψη βάρους από την προτεινόμενη (IOM). Το 47% έλαβε περισσότερο βάρος από τις οδηγίες, ενώ το 23% έλαβε λιγότερο βάρος.
Η αξιολόγηση της αύξησης βάρους και η ποσότητα και η ποιότητα των τροφίμων πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα, αξιολογώντας τη φυσική δραστηριότητα, το βασικό μεταβολισμό πριν τη εγκυμοσύνη και την διατροφή πριν την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκειά της.
Ο ρόλος του διαιτολόγου:
- Λόγω των αυξημένων αναγκών πρέπει να υπάρξει αύξηση της ενέργειας και των πρωτεϊνών ειδικά, στο 2 και 3 τρίμηνο.
- Η ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής έχει φανεί πως δρα προστατευτικά στην εμφάνιση διαταραχών, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και η δυσλιπιδαιμία λόγω κύησης.
- Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής διατροφικής ποιότητας δίνουν την μέγιστη θρέψη στην μητέρα αλλά και στο έμβρυο. Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι βασική για την μελλοντική υγεία του εμβρύου και τον κίνδυνο για την ανάπτυξη πολλών χρόνιων ασθενειών.
Περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε