Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Διαχείριση βάρους

Η φιλοσοφία μας

Σταμάτα να τιμωρείς το σώμα σου με στερητικές διατροφές και απαγορεύσεις παίρνοντας και χάνοντας κιλά συνέχεια και άρχισε να το αγαπάς !!!

Ο εαυτός μας είναι πολύ σημαντικός για να του προσφέρουμε τροφές κακής ποιότητας όλη την ώρα.

Η κατανόηση των αιτίων που οδήγησαν στην αύξηση βάρους ή στο χαμηλό βάρος είναι σημαντική για μια πετυχημένη μακροχρόνια διαχείριση βάρους.

Μέσα από τη δημιουργία μιας εξατομικευμένης παρέμβασης, η όποια βασίζεται στις διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του καθενός, μπορούμε μαζί να επιτύχουμε να γίνουμε

Healthier with Ektor!

Περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε

Μείωση του λίπους

Λέμε όχι στις απόλυτες στερήσεις, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουμε να βάζουμε τα όρια μας σε αυτά που μας αρέσουν ανάλογα με τους στόχους που έχουμε.

Αύξηση σωματικού βάρους

Οι αρνητικές συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας στον οργανισμό μας είναι ευρέως γνωστές και αναγνωρισμένες. Αντιθέτως, για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλό βάρος και ΒΜΙ, εκτός από τις ακραίες περιπτώσεις (πχ. νευρική ανορεξία, σαρκοπενία), σπάνια αναγνωρίζεται ότι το χαμηλό βάρος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία λόγω της ελλιπούς διατροφικής τους πρόσληψης.

Αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε διατροφή

Πόσες φορές έχετε ξεκινήσει μια διατροφή με θέληση και ενθουσιασμό μόνο και μόνο για να εγκαταλείψετε μερικές μέρες μετά, αποκαρδιωμένοι και απογοητευμένοι;  Υπάρχει όμως τρόπος να σπάσετε τον κύκλο!

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινάνε διατροφή δυσκολεύονται να πειθαρχήσουν και να κάνουν τις αλλαγές που απαιτούνται σε βάθος χρόνου. Συνήθως, τηρούν τις οδηγίες του διατροφολόγου τους για λίγο καιρό όμως σύντομα ξεκινούν τις ατασθαλίες είτε επειδή αργούν να φτάσουν στον στόχο και θεωρούν ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούν, είτε επειδή «παρασύρθηκαν», είτε επειδή είχαν συνηθίσει να βλέπουν το φαγητό ως παρηγοριά και ανταμοιβή ή για άλλους λόγους. Κι ενώ σίγουρα δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε βαθιά ριζωμένες συνήθειες από τη μια μέρα στην άλλη, είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να το κάνουμε σωστά για να δούμε τη διαφορά που επιθυμούμε. Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι η τροποποίηση της συμπεριφοράς μας απέναντι στο φαγητό. Όλες αυτές οι μικρότερες και μεγαλύτερες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

Τι κάνουμε λοιπόν;

 

  • Προσπαθούμε να κατανοήσουμε γιατί πρέπει να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας. Ο διαιτολόγος μας (και ο γιατρός μας εφόσον πρόκειται για ζήτημα υγείας) μπορεί να μας κατατοπίσει.
  • Προσπαθούμε να κατανοήσουμε και τους πιο προβληματικούς τομείς. Π.χ. Τι μας εμπόδισε να πειθαρχήσουμε στο παρελθόν; Έχουμε παρατηρήσει ότι τρώμε όταν είμαστε αγχωμένοι ή μπροστά στην τηλεόραση; κ.ο.κ.
  • Θέτουμε –σε συνεργασία με τον ειδικό- συγκεκριμένους, εφικτούς και όχι μεγαλεπήβολους στόχους ώστε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε σταδιακά και με ασφάλεια. Δεν προσπαθούμε να τρέξουμε μαραθώνιο σε μια μέρα.
  • Η υποτροπή είναι στο πρόγραμμα. Δεν αυτομαστιγωνόμαστε αλλά αναφέρουμε κατευθείαν στον διατροφολόγο μας το ζήτημα ώστε να παρέμβει κατάλληλα.

Κάποιες τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής. Τι τρώμε, πότε το τρώμε, πώς νιώθουμε εκείνη την ώρα, γιατί κάναμε αυτή την επιλογή.
  • Φτιάξτε μια λίστα με τους στόχους σας και ανατρέξτε όποτε έχετε ανάγκη για ενθάρρυνση. Μπορείτε επίσης να σημειώνετε και τα βήματα για κάθε στόχο σβήνοντας ένα-ένα για να βλέπετε την πρόοδό σας.
  • Καταστρώστε ένα σχέδιο δράσης για τις κρίσιμες στιγμές. Αν π.χ. είστε έτοιμοι να λυγίσετε μπροστά σε ένα κομμάτι τσιζκέικ, δημιουργήστε έναν αντιπερισπασμό. Πάρτε τηλέφωνο έναν φίλο σας, πηγαίνετε για περπάτημα, συμμαζέψτε το γραφείο σας…
  • Γεμίστε ψυγείο και ντουλάπια μόνο με υγιεινές επιλογές έτσι ώστε ακόμα και αν σας πιάσει λιγούρα, να υποκύψετε σε κάτι που δε θα σας κάνει να νιώσετε το ίδιο ένοχα (π.χ. ένα κομμάτι σοκολάτα υγείας αντί για πραλίνα φουντουκιού).
  • Μασάτε καλά κάθε μπουκιά και μην περνάτε στην επόμενη αν πρώτα δεν έχετε καταπιεί την προηγούμενη.  
  • Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε κάτι και το σκέφτεστε συνεχώς, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι καταπίνοντας αργά. Προσπαθήστε να μην φάτε και δεύτερο, δίνοντας λ.χ. το υπόλοιπο σε κάποιον άλλον.
  • Προσπαθήστε να τρώτε μόνο στην κουζίνα και όχι σε άλλα μέρη του σπιτιού π.χ. στο σαλόνι μπροστά στην τηλεόραση. Όταν τελειώσετε το γεύμα σας, σηκωθείτε αμέσως από το τραπέζι και μαζέψτε το πιάτο σας για να μην μπείτε στον πειρασμό για δεύτερη μερίδα.
  • Στις λιγούρες, δώστε στον εαυτό σας 20 λεπτά προσπαθώντας στη διάρκειά τους να ασχοληθείτε με κάτι άλλο.
  • Κάντε μια λίστα με ανταμοιβές που θα προσφέρετε στον εαυτό σας για κάθε στόχο που πετυχαίνετε. Οι ανταμοιβές δεν πρέπει να έχουν σχέση με το φαγητό.
  • Προσπαθήστε να μαγειρεύετε μόνο όσο σκοπεύετε να φάτε. Αν μαγειρέψετε παραπάνω, μεριδοποιήστε τα περισσεύματα και βάλτε τα στην κατάψυξη το συντομότερο για να τα φάτε κάποια άλλη μέρα.

 

Μη ζυγίζεστε κάθε μέρα. Μια φορά την εβδομάδα αρκεί.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.