Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc, MSc

Αυτοάνοσα νοσήματα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα  συμβαίνουν όταν η άμυνα του οργανισμού μας, δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μπορεί να ξεχωρίσει την διαφορά ανάμεσα στα κύτταρα μας και τα κύτταρα τα οποία είναι ξένα και πιθανώς εχθρικά. Κατά κάποιο τρόπο είναι λες και υπάρχει εμφύλιος πόλεμος μέσα στο ίδιο μας το σώμα. Λες και οι μυστικές υπηρεσίες μιας χώρας επιτίθονται σε κάποιους πολίτες γιατί νομίζουν πως είναι τρομοκράτες. Μπερδεμένη κατάσταση.

Μαζί θα πέτυχουμε :

Η συμβολή της διατροφής

Υπάρχουν πάνω από 80 τύποι αυτοάνοσων ασθενειών οι οποίες επηρεάζουν σχεδόν όλα τα μέρη του σώματος μας. Οι πιο γνωστές είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι θυροειδείς ασθένειες.

Η διατροφή σίγουρα έχει ένα μερίδιο ευθηνής στην αιτία κάποιων νοσημάτων καθώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, την εντερική μικροχλωρίδα, και την φλεγμονή. Πιθανότατα ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση των αυτοάνωσων νοσημάτων και ιδιαίτερα των διατροφικών ελλείψεων είναι αρκετά υποβαθμισμένος.

Μια εξατομικευμένη ισορροπημένη διατροφή με όσο το δυνατόν πιο αντιφλεγμονώδη χαρακτήρα με μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια έχει θέση στην θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η ασθένεια κάθε αυτήν σε συνδυασμό με τις βαριές θεραπείες ειδικά σε πιο σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών. Οδηγώντας σε μείωση βάρους, υποθρεψία και υποσιτισμό.

Ο υποσιτισμός συνήθως οδηγεί σε επιδείνωση της ασθένειας, των συμπτωμάτων αλλά και της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Η πρόληψη και η θεραπεία του υποσιτισμού είναι βασικοί διατροφικοί στόχοι.

Άρθρα σχετικά με Αυτοάνοσα νοσήματα

No posts found

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Το μηνιαίο Διατροφή και Υγεία newsletter περιλαμβάνει νέα από τον χώρο της επιστήμης της διατροφολογίας, πληροφορίες και διατροφικές συμβουλές.