Νευρολογικά
Οι νευρολογικές διαταραχές επηρεάζουν τεράστιο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως και θεωρούνται ως η νούμερο ένα χαμένων ποιοτικών χρόνων λόγω αναπηρίας (DALY) και η δεύτερη αίτια θανάτου. Κάποια από τα πιο γνωστά νευρολογικά προβλήματα είναι το εγκεφαλικό, η άνοια, οι ημικρανίες, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και οι διάφορες μορφές επιληψίας.
Μαζί θα πέτυχουμε :
- Τη διατροφική υποστήριξη για την πρόληψη και την θεραπεία του υποσιτισμού
- Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ασθένεια στην διαδικασία της κατανάλωσης και απορρόφησης της τροφής
Η συμβολή της διατροφής
Η συνολική μας διατροφή γνωρίζουμε πως έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου και την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο εγκέφαλος μας σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από λίπος. Το μεγαλύτερο ποσοστό του λίπους αυτού προέρχεται από τα ω-3 λιπαρά οξέα (DHA). Τα λιπαρά οξέα είναι δομικό συστατικό στοιχείο και όπως φαίνεται η περιεκτικότητα τους καθορίζουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Σε μια μελέτη παρατήρησης φάνηκε πως μια διατροφή με υπερ.-επεξεργασμένα τρόφιμα επηρέασε την δομή του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα την περιοχή του Ιππόκαμπου προκαλώντας την συρρίκνωση του.
Η διατροφική υποστήριξη βασίζεται στην αντιμετώπιση δύο συχνών διατροφικών προβλημάτων.
Το πρώτο έχει να κάνει με την σοβαρή προοδευτική χρόνια ή οξεία διαταραχή στην διαδικασία της κατανάλωσης της τροφής και πιο συγκεκριμένα στη μάσηση και κατάποση της τροφής (δυσφαγία) λόγω της ύπαρξης των νευρολογικών διαταραχών.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την σοβαρή ύπαρξη διατροφικών ανεπαρκειών συχνά λόγω αλκοολισμού ή δυσαπορροφήσεων ή υποσιτισμού, οι οποίες προκαλούν σοβαρές επιπλοκές στην λειτουργία το νευρικού συστήματος.
Βλέπουμε πως υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση της διατροφής με τα νευρολογικά νοσήματα.
Ο διαιτολόγος έχει ρόλο σε αυτά τα νοσήματα καθώς οι ασθενείς αυτοί έχουν σοβαρά προβλήματα με θρέψη τους και την διατροφή τους.
Η δουλεία του διαιτολόγου είναι:
- Η διατροφική αξιολόγηση του ασθενούς είναι το πρώτο βασικό βήμα, πέρα από τις διατροφικές συνήθειες, την αξιολόγηση της σύστασης σώματος και της μυϊκής δύναμης. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αξιολόγηση για την εμφάνιση δυσκολιών στην μάσηση και την κατάποση. Η έγκαιρη αναγνώριση των δυσκολιών αυτών και η βοήθεια είναι σημαντική για την αποφυγή σοβαρών διατροφικών προβλημάτων, όπως ο υποσιτισμός και οι διατροφικές ανεπάρκειες.
- Η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, τις δυσκολίες στην κατάποση και την μάσηση και την ασθένεια που έχει οδηγεί σε μια διατροφή, η όποια θα αποτελεί σύμμαχο στο θεραπευτικό σχήμα της ασθένειας.
- Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί βελτιώσουν την θρέψη του ασθενούς διορθώνοντας τις διατροφικές ανεπάρκειες και υποστηρίζοντας τις ανάγκες του σε ενέργεια και πρωτεΐνη.